Skadarska ulica dobija nove sadnice, umesto starih i nebezbednih

Izvor: BKTV News, 10.Okt.2018, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skadarska ulica dobija nove sadnice, umesto starih i nebezbednih

U sklopu rekonstrukcije dela Skadarske ulice, JKP „Zelenilo - Beograd” planira sadnju 37 novih visokokvalitetnih drvorednih sadnica.

Kako se navodi u saopštenju ovog preduzeća, nove sadnice naći će se na mestu 13 trulih, bolesnih, fiziološki prezrelih i rizičnih stabala što je utvrdila stručna komisija, a odobrilo Odeljenje za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Opštine Stari grad.

"Nakon analize postojećeg dvoreda, stručnjaci su ocenili da se trinaest >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << stabala nalazi u veoma lošem opštem stanju i da su nebezbedna. Pored sadnje novih, presadiće se ukupno 28 sadnica slabije opšte kondicije, što praktično znači mašinsko vađenje sadnica i njihova ponovna sadnja na mestu predviđenom za oporavak, gde će se primenom intenzivnih mera nege sadnice regenerisati. Rekonstrukcija predviđa izradu betonskih podkonstrukcija za 59 sadnih mesta drvorednih sadnica i izradu dekorativnih bordura od granitne kocke u kaldrmi oko svakog drvorednog stabla. Na taj način se reguliše usmeravanje korenovog sistema drvorednih stabala i time izbegava kontakt sa instalacijama, zastorima i objektima. Pored toga, drvoredne sadnice dobiće i zalivni sistem „kap po kap” čime se adekvatno rešava dalje pitanje njihovog navodnjavanja" rekao je direktor JKP „Zelenilo-Beograd” Slobodan Stanojević.

On je pojasnio da će se na ovom prostoru zasaditi 36 lipa i jedna ukrasna jabuka visine do razvođa krošnje 2,2 metra.

"Na ovaj način, tačnije merama sadnje visokokvalitetnih drvorednih sadnica i presađivanja, kao i uvođenjem automatskog zalivnog sistema, značajno će se unaprediti kako ekološki tako i estetski segment kvaliteta ambijentalne celine Skadarske ulice, preciznije dela od Ulice despota Stefana do Strahinjića bana, gde je rekonstrukcija u toku", rekao je Stanojević.

Položaj novih sadnih mesta je uz regulacionu liniju ulice do kamenog ivičnjaka čime se postiže da trasa postojećih stabala ostane nepromenjena, a da su drvoredna stabla maksimalno odmaknuta od fasada objekata, ostavljajući istovremeno slobodnu širinu trotoara za kretanje pešaka.

"Za građane je važno napomenuti da će na ovom prostoru ukupan broj stabala biti 59 i da će drvored biti zdrav i uređen", zaključio je Stanojević.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.