Savez za Srbiju: Izmeštanjem mosta u park Ušće menja se istorija Beograda

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Okt.2019, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za Srbiju: Izmeštanjem mosta u park Ušće menja se istorija Beograda

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju za Beograd Danilo Bašić upozorio je danas na 75. godišnjicu od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, da se deo istorije grada menja najavljenim izmeštanjem Starog savskog mosta u park Ušće.

Bašić je novinarima ispred spomen-ploče u zgradi u kojoj je živeo učitelj Miladin Zarić koji je spasio Savski most od rušenja tokom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kazao da su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se okupili na tom mestu da bi simbolično skrenuli pažnju šta je istorija Beograda i da, kako je naveo, neko hoće da je promeni.

On je istakao da taj most, kao i Trg Republike, predstavljaju istoriju Beograda, a da su za most postojala razna idejna rešenja, kao što je izgradnja mosta blizanca. Bašić je naveo da aktuelna gradska vlast namerava da Stari savski most ukloni i postavi u parku Ušće, umesto da ga proširi i da taj most dobije neki novi značaj.

On je rekao da je to odlučeno na, kako je istakao, montiranoj anketi i dodao da nema ništa protiv da se nešto savremeno pravi u Beogradu, ali ne uz menjanje istorije grada.

Učitelj Miladin Zarić je u zoru 20. oktobra 1944. godine tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, presekao žice detonatora i spasio od rušenja minirani Stari savski most.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.