Izvor: Blic, 23.Jan.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: U pitanju je GREŠKA, Železničko tehnička škola se NE PRODAJE

Do prodaje zgrade srednje Železničko-tehničke škole u Beogradu zbog izmirivanja dugova "Železnica Srbije" prema svojim radnicima neće doći, a ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u pitanju greška do koje je došlo prilikom podele srpskih železnica na četiri preduzeća.

- Došlo je do podele "Železnica Srbije" na četiri kompanije i onda je sa imovinom te škole tako zapalo. U suštini, ta podela nije dobro odrađena. Nas je Pravobranilištvo Srbije izvestilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmah, mi smo juče uložili prigovor da se to ne desi. Došlo je do previda - rekao je Ssarčević danas tokom posete Tehničkoj školi u Zrenjaninu.

On je dodao da je razgovarao sa upravom "Železnica Srbije" i da su zaposleni iz njegovog ministarstva imali sastanak sa ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović.

- Davno sam čak i radio u tom kompleksu, tu je smeštena srednja škola, visoka Železnička škola, kao i srednjoškolski i studentski dom i taj kompleks je bio deo standarda za železnicare. Ta škola neće ići iz svojih prostorija, jer državi treba taj kadar i greška koja je nastala u podeli te imovine će biti ispravljena - rekao je Šarčević.

Direktor Železničko tehničke škole Dejan Aleksić rekao je da su juče iz ministarstva prosvete dobili garancije da zgrada škola neće biti prodata, te da im je današnjom izjavom ministra Šarčevića to i potvrđeno.

- Ministarstvo se angažovalo po hitnom postupku i još juče smo dobili garancije da će sve biti u redu. Ja sam to i pretpostavio i apsloutno verujemo u našeg ministra da neće dozvoliti da se učini nepravda - rekao je Aleksić Tanjugu.

Kako kaže, oglas o prodaji škole je greška koja je srećom uočena.

- Došlo je do greške u raspodeli imovine kada su se železnice podelile na četiri firme. Srećom, greška je uočena i nadam se da će se to ispraviti - kaže Alekšić.

Dodaje, da iako je na prodaju stavljena samo škola na čijem se čelu nalazi, taj prostor dele sa Visokom železničkom strukovnom školom.

- Mi zajedno imamo oko 6.000 kvadrata i ukupno 1.200 đaka i studenata i 150 zaposlenih - naveo je on i dodaje da se nada da će već danas prodaja biti obustavljena, a oglas skinut sa sajta Komore izvršitelja Srbije.

- Za sada nismo dobili nikakav dopis od ministarstva, ali očekujemo tokom dana ili ujutru da sve bude rešeno - rekao je Aleksić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti i predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika u Železničkoj tehničkoj školi Sonja Radojević Sekulović rekla je Tanjugu da se uvidom u dokumentaciju može videti da je 2006. godine Železnička tehnička škola greškom upisana u katastar nepokretnosti kao vlasništvo "Železnica Srbije".

Prema njenim rečima, oglas za prodaju objavljen je 26. decembra na sajtu Komore izvršitelja Srbije, a da u dokumentaciji stoji da je 20. decembra izvršen uvid u nepokretnost, o čemu zaposleni u školi nisu imali nikakava saznanja.

- Informaciju o prodaji smo dobili slučajno jedni od drugih, privatnim putem - kaže Radojević Sekulović.

I ona očekuje da greška bude ispravljena i da se utvrde odgovorni koji su je načinili.

- Na ovaj način šalje se jako loša poruka, ne samo za 595 đaka Železničke tehničke škole i 75 zaposlenih, nego uopšte obrazovanju koje je stub jednog društva - istakla je ona.

Kako kaže, uprkos tome što je ministar Šarcević čvrsto obećao da će greška biti ispravljena, oglas da se sutra izvrši javna prodaja objekta Železničke tehničke škole i dalje nije skinut.

Objekat Železničko-tehničke škole oglasio je na prodaju javni izvršitelj da bi namirio dugove "Železnica Srbije" prema petoro zaposlenih, koji su tu firmu tužili i na sudu dobili spor zbog neizmirenih nadoknada za putne troškove i smenski rad.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.