Psi i mačke u gradskom prevozu ubuduće u kavezu

Izvor: Politika, 23.Dec.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi i mačke u gradskom prevozu ubuduće u kavezu

BEOGRAD Beograđani će u vozilo gradskog prevoza ubuduće moći da unesu manjeg psa ili mačku u posebnom transporteru, u periodu od 9 do 13 i od 18 do 24 sata, odlučilli su danas odbornici Skupštine grada.

Izmenama postojeće odluke o javnom liniskom prevozu putnika vlasnici će pse, visine do 40 centimetara, i mačke, moći da u vozilo gradskog prevoza unesu u posebnim transporterima koji će morati da budu obezbeđeni katancem ili rajsferšlusom, kojim se onemogućava provlačenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šape, njuške ili bežanje životinja.

Ovim aktom predviđeno je i da transporteri moraju biti takvi da obezbeđuju normalne uslove za životinje - ventilaciju, dovoljno slobodne podne površine, i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili da legnu.

Izmenama odluke predviđa se i da prilikom ulaska u vozilo na prednja vrata i zauzimanja mesta za sedenje prednost imaju invalidi, trudnice, lica sa malom decom i stare i nemoćne osobe.

Ukoliko putnik u vozilu ne poseduje važeću i ispravnu voznu ispravu, odnosno odbije da je pokaže, dužan je da ovlašćenom licu pruži podatke o svom identitetu i na zahtev kontrolora plati doplatnu kartu.

Odbornici su usvojili i dopunu odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda kojom je predviđeno da opasne pse na javnu površinu mogu da izvode samo punoletne osobe i to na povodcu i sa zaštitnom korpom na njušci.

Za nepoštovanje odluke predviđene su kazne, pa tako kazna na licu mesta iznosi 5.000 dinara , a ako se ide kod sudije za prekršaje ona se kreće od 2.500 do 75.000 dinara, shodno Zakonu o prekršajima.

Direktor Direkcije za javni prevoz Zoran Šarac je, obrazlažući izmene i dopune odluke koje su donete povodom uvođenja novog elektronskog sistema karata, rekao da su njima regulisane obaveze putnika koji poseduje voznu ispravu, odnosno bus plus karticu.

Putnici su, prema njegovim rečima, dužni da prilikom ulaska u prevoz „čekiraju” bus plus kartice na „validatorima” koji su ugrađeni u sva vozila i koji služe za kontrolu i naplatu beskontaktnih kartica, kao i da iste na zahtev ovlašćenog lica pokažu radi provere.

Ako se prilikom provere utvrdi da putnik nije izvršio validaciju kontrolor će voznu ispravu blokirati i dati putniku upustva u pogledu načina deblokade, nakon čega će putnik moći da završi započetu vožnju. Izmenama odluke propisana je i zabrana ulaska u vozilo osobi u pripitom stanju, licu obolelom od zarazne bolesti i licu mlađem od šest godina, ako nije u pratnji odrasle osobe.

Tanjug

objavljeno: 23.12.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PSI I MAČKE ĆE MOĆI U GRADSKI PREVOZ

Izvor: Kurir, 23.Dec.2011

Beograđani će u vozilo gradskog prevoza ubuduće moći da unesu manjeg psa ili mačku u posebnom transporteru, u periodu od 9 do 13 i od 18 do 24 sata..BEOGRAD - Beograđani će u vozilo gradskog prevoza ubuduće moći da unesu manjeg psa ili mačku u posebnom transporteru, u periodu od 9 do 13 i od...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.