Otac pregaženog Luke traži da se nađe ubica

Izvor: Politika, 05.Avg.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac pregaženog Luke traži da se nađe ubica

Bojan Jovanović čijeg je sina u rano jutro 26. jula udario „mini moris kantrimen” svakodnevno na Brankovom mostu zahteva da se krivac, ko god da je, privede pravdi. – Posle kraćeg ubeđivanja, Jovanović pristao da ode u policiju kako bi ga inspektori upoznali sa detaljima istrage

„Nova informacija o nesavesnom vozaču koji je pregazio Luku Jovanovića i pobegao sa mesta nesreće. Automobil koji je izazvao nesreću je ’mini moris kantrimen’...Nađeni retrovizor je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << crn, plastika na blatobranu je crna, a žuti žmigavac obložen je sivom plastikom. Šerujte svima ovo… Ovakvih auta je baš, baš malo u Beogradu, pa čak i u Srbiji. Pomozite da se Lukin zločinac uhvati…” Ovim rečima Bojan Jovanović je nekoliko sati posle nesreće na Brankovom mostu od čijih posledica je preminuo njegov sin Luka, preko društvene „Fejsbuk” pozivao sugrađane da mu pomognu u pronalaženju vozača koji je ubio dvadesetjednogodišnjeg momka.

Nesreća se dogodila kada je Luka Jovanović sa još trojicom drugara u ranim jutarnjim satima 26. jula pokušao da sa kolovoza pomeri automobil sa koga je otpao prednji desni točak. Oni su, kako bi obavestili vozače, na kolovoz stavili trougao i pokušali iz srednje trake da pomere vozilo u krajnju desnu traku. Dok su gurali auto koji se pre kvara kretao prema Novom Beogradu, iz pravca Zelenog venca naišao je drugi automobil koji je udario u pokvareno vozilo na mostu i vozač je ne zaustavivši se pobegao sa mesta nesreće.

Luka Jovanović je u nesreći povredio glavu i ekstremitete, a njegov drug koji se nalazio za volanom od siline udarca je ozledio glavu. Luka je u nesvesnom stanju prevezen u Urgentni centar gde su lekari pokušali da ga spasu, ali je dan kasnije preminuo. Dvadesetjednogodišnji mladić sahranjen je 30. jula na Bežanijskom groblju.

Gotovo dve nedelje posle nesreće policija nije pronašla vozača koji je izazvao nesreću na Brankovom mostu. Lukin otac je u znak pobune zbog spore reakcije nadležnih organa počeo da dolazi na most u 16.20 časova gde je do 17 sati tiho protestovao sa sinovljevom slikom u rukama. Jedini njegov zahtev bio je sličan onome koji je ostavio u poruci na „Fejsbuku” – da se otkrije identitet vozača koji je pobegao sa mesta nesreće.

– Siguran sam da postoje ljudi koji iskreno rade na tome da pronađu vinovnika, ali posle više od deset dana javlja mi se sumnja. Nadam se da će savest proraditi kod svih, pa i kod te osobe koja je to učinila – rekao je otac nastradalog mladića prethodnih dana.

Jovanović je i juče došao u isto vreme na Brankov most. Na mestu tragedije zadržao se kraće jer su u isto vreme stigli i policajci.

– Ništa ne želimo da krijemo pred vama, ali moramo da sakrijemo od javnosti koji automobil tražimo da to ne bi usporavalo istragu – rekao je ocu nastradalog dečaka Nebojša Marković, načelnik kriminalističke policije.

– Mene ne interesuje ime i prezime toga, samo želim da se krivac privede pravdi ko god da je. Želeo bih da se ovo više nikome nikada ne desi – uzvratio je Jovanović sa suzama u očima.

Posle kraćeg ubeđivanja, Jovanović je pristao da sa Veselinom Milićem, načelnikom beogradske policije, ode u zgradu SUP-a u Bulevaru despota Stefana kako bi ga inspektori upoznali detaljno dokle se stiglo u istrazi.

U pojedinim medijima prethodnih dana pojavila se informacija da je policija pregledala snimak sa sigurnosne kamere na Brankovom mostu i utvrdila da je nesreću izazvao vozač „mini morisa”. Na snimku se, prema tim tvrdnjama, ne vidi ko vozilom upravlja pa je on poslat na filtriranje kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je automobilom upravljao vlasnik ili neko drugi. Prema nezvaničnim informacijama, policiji je izdat nalog za privođenje vlasnika vozila.

– Došao sam da kao građanin pružim podršku roditeljima pokojnog Luke Jovanovića, i da im objasnim šta sve radimo na rešavanju ovog tragičnog događaja. Policija je identifikovala tip vozila i intenzivno radimo na razotkrivanju izvršioca ovog krivičnog dela. Ali, loše je baviti se nekom prognozom i ne bih da ulazim u objašnjenja šta smo sve radili, možda smo negde i izmanipulisani, ali istraga će sve pokazati. Nadamo se da će u najskorije vreme ovaj slučaj biti rešen – kazao je Marković novinarima koji su se juče okupili na Brankovom mostu.

---------------------------------------------- 

Kamere na mostu beleže dokaze

Dve nedelje posle nesreće ipak ostaje nejasno kako do sada nije utvrđeno ko je izazvao udes na mostu. Policijske saobraćajne kamere, bilo da kontrolišu brzinu, prolazak kroz crveno ili saobraćaj u žutoj traci, automatski fotografišu vozilo uz navođenje podataka o vremenu i datumu prekršaja, a njih je nekoliko na mostu i u njegovoj blizini.

Iznad kolovoza na Brankovom mostu nalazi se policijska saobraćajna kamera koja snima protok vozila u žutoj traci u oba smera. Čak i da vozilo koje je izazvalo nesreću kamera na mostu nije najbolje uhvatila, to su mogle neke od okolnih koje beleže brzinu ili prolazak kroz crveno. Veliku brzinu vozača koji je usmrtio Luku, u zavisnosti od toga kojim putem je nastavio posle silaska sa mosta, mogle su da zabeleže kamere sa radarom u Bulevaru Nikole Tesle na Ušću ili kod Palate „Srbija”, ali i kamera koja beleži prolazak kroz crveno u Bulevaru Mihajla Pupina. Jer ako su očevici udesa govorili istinu, vozač koji je automobilom udario u pokvareno vozilo na Brankovom mostu posle nesreće je „dodao gas i pobegao lica mesta”.

Ove detalje u vezi sa nesrećom pokušali smo da proverimo i sa nadležnima u policiji. Na naš zahtev upućen Birou za saradnju s medijima MUP-a Srbije odgovorili su da će sve biti objašnjeno na Brankovom mostu.

D. Aleksić – A. Bojović

objavljeno: 05.08.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pomozite mi da nađem ubicu sina!

Izvor: Večernje novosti, 05.Avg.2014

Bojan Jovanović, otac Luke Jovanovića, koji je nakon nesreće na Brankovom mostu podlegao povredama, uputio je medijima otvoreno pismo. Prenosimo ga u celosti: U nedelju 03. 08. 2014.god., deset dana nakon tragičnog događaja, zbog teške tišine i manjka informacija, odlučio sam da dođem na Brankov...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.