Osnovna škola Kralj Petar Prvi spremno čeka prvake

Izvor: Kurir, 08.Apr.2012, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovna škola Kralj Petar Prvi spremno čeka prvake

Prvaci će u renoviranoj zgradi biti maksimalno bezbedni, jer je objekat "pokriven" video nadzorom i povezan sa MUP Stari grad, ima školskog policajca, a angažovano je i privatno obezbeđenje koje finansiraju roditelji

BEOGRAD - Najstarija škola u Srbiji, beogradska osnovna škola "Kralj Petar Prvi", spremno dočekuje novu generaciju đaka prvaka i prima mališane iz svih gradskih opština.

Mada je smeštena u centralnoj gradskoj zoni, škola je prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << upisala samo dva odeljenja prvaka, 49 đaka, iako je u međuvremenu uvršćena među najbolje škole u gradu, po rezultatima završnog ispita.

Prema rečima direktorke Milke Boškov, prvaci će u renoviranoj zgradi u ulici Kralja Petra biti maksimalno bezbedni, jer je objekat "pokriven" video nadzorom i povezan sa MUP-om Stari grad, ima školskog policajca, a angažovano je i privatno obezbeđenje koje finansiraju roditelji.

Prvaci će, kao i ostali đaci do četvrtog razreda, imati nastavu samo u prepodnevnoj smeni, uveden je produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda koji traje do 17.30 sati, škola ima sopstveni restoran, rekla je Boškov.

Đacima je na raspolaganju i bazen u okviru nastave fizičkog. Škola ima sopstvenu ambulantu, sportsku salu, biblioteku, članica je pridruženih škola UNESKO-a, u programu je "Škole bez nasilja", dvostruki je dobitnikDositejeve nagrade za dostignuća u obrazovno-vaspitnom radu.

Nekadašnja škola Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, ove godine upisuje mališane rođene od 1. marta 2005. do 1. marta 2006. godine, a prema rečima pedagoga Vesne Radonić, čini se da roditelji imaju veću strepnju od testiranja za polazak u školu, nego deca.

"Testiranje je prilika da upoznamo dete i dobijemo informacije koliko je spremno za polazak u školu, pa se trudimo da sve prođe u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi", rekla je Radonićeva.

Kako kaže, na testiranju se ispituje socijalna, psihička i emocionalna spremnost deteta za školu, sve ono što su deca imala mogućnost da već dobiju kao informacije - provera snalaženja u nekim situacijima, provera intelektualne sposobnosti i spremnosti.

Od dokumentacije, potreban je original matične knjige rođenih, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrda o prebivalištu i o obavljenim zdravstvenim pregledima.

Škola je osnovana 1718. godine i pored objekata u ulici Kralja Petra ima i zgradu u obližnjoj ulici Maršala Birjuzova, u kojoj nastavu pohađaju đaci od petog do osmog razreda.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.