Ogledna odeljenja za osnovce u gimnazijama postaju redovna

Izvor: Politika, 09.Feb.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogledna odeljenja za osnovce u gimnazijama postaju redovna

Posle osam godina postojanja i rada odeljenja za darovite učenike sedmog i osmog razreda naklonjene prirodnim naukama idućeg septembra uvode se u sistem

Ogledna matematička odeljenja za osnovce u gimnazijama napokon prelaze u redovna. To znači da će postati vidljiva, da neće kao do sada ostajati u senci upisa u srednje škole i da će se naširoko znati da ona postoje – i to u četiri univerzitetska centra u Srbiji!

Pre osam godina uvedena su prva dva odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedmog i osmog razreda osnovne u Matematičkoj gimnaziji. Evo, ističe peta školska godina otkako po jedno odeljenje ogleda za darovite postoji i u gimnazijama „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, „Svetozar Marković” u Nišu i u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja je još pretprošle godine preporučio prosvetnim vlastima da odeljenja obdarenih za matematiku u sedmom i osmom razredu uđu u sistem. Tek juče su se sastali članovi novoformirane komisije za reviziju programa ogleda čiji je posao da do 31. marta pripreme pravilnik koji će omogućiti da ova odeljenja u narednoj školskoj godini postanu trajna kao deo redovnog školovanja. Komisiju čine stručnjaci Ministarstva prosvete i nauke, Zavoda za unapređivanje i vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Društva matematičara, instituta za psihologiju i za pedagoška istraživanja, kao i direktori škola u kojima se realizuje ogled.

Domaćin sastanka bio je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

– Imamo rok do kraja marta. Komisija će svoj deo posla do tada sigurno da završi. Onda pravilnik ide u ministarstvo da pravnici potvrde da je u skladu sa zakonima, jer rad sa osnovcima u gimnazijama potpada pod zakone o osnovnom i o srednjem obrazovanju, a predlozi tih zakona su upravo u skupštinskoj proceduri. Ako bi pravnici posao završili blagovremeno i predali ministru, on bi to mogao da potpiše za petnaest minuta. Sve bi bilo spremno za maj kada se objavljuje konkurs za upis učenika, zbog prijemnih ispita koji đake čekaju u junu – objasnio je Ognjanović.

Kad matematičari izračunaju izgleda jednostavno prevesti ogledna odeljenja u redovna. Da nije tako pokazuju godine koje su prohujale.

– Sve je ovo moglo davno da se uradi, ali u resornom ministarstvu su imali dosta drugih obaveza i poslova pa do sada nisu stigli da se ovim pozabave – smatra Ognjanović.

U Ministarstvu prosvete su nam objasnili da se čekalo da prođe dovoljan broj godina postojanja i rada oglednih odeljenja za darovite osnovce da bi se ona na adekvatan način pratila i vrednovala. Po njihovom obrazloženju, taj proces u Beogradu traje tri godine duže zato što se „čekalo i na iskustva iz drugih sredina, ne samo iz prestonice”.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 09.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.