Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Nov.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 130 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu

Predavanjem "Astronomska opservacija od 1887. do 2017. godine" danas je u PTT Muzeju obeleženo 130 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu.

Predavanje o istoriji razvoja srpske astronomije održala je Vojislava Protić Benišek koja je podsetila da je u početku to bila zajednička institucija - meteorološka i astronomska opservatorija, čiji je osnivač i prvi direktor bio profesor Milan Nedeljković.

Ona je rekla da se predavanje odnosi na to "kako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prevazići vreme između dva, tri i mnogih jubileja koji slede".

Kustos PTT muzeja Željko Sarić je kazao da je Astronomska opservatorija prvi naučni institut koji je osnovan u Srbiji i ocenio da tom tribinom Muzej može postati stožer kulture u Beogradu.

Dodao je da je to 22. tribina održana u PTT Muzeju i najavio sledeću za 6. decembar na kojoj će prisutni moći da saznaju nešto o američkoj misiji koja je 1914. godine spasila bolnicu u Beogradu od bombardovanju Austrougarske.

Sarić je kazao da će PTT Muzej organizovati predavanja o svim sanitetskim misijama u Velikom ratu i dodao da će nova sezona u 2018. godini započeti omažom o Nikoli Tesli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Obeleženo 130 godina od osnivanja Opservatorije u Beogradu

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2017

Predavanjem "Astronomska opservacija od 1887. do 2017. godine" danas je u PTT Muzeju obeleženo 130 godina od osnivanja Astronomske opservatorije u Beogradu...Predavanje o istoriji razvoja srpske astronomije održala je Vojislava Protić Benišek koja je podsetila da je u početku to bila zajednička...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.