Najviše osnovaca na ulicama strada početkom školske godine

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše osnovaca na ulicama strada početkom školske godine

Osnovci su najugroženiji učesnici u saobraćaju, a najčešće stradaju početkom i krajem školske godine. Savet roditeljima je da mališane ne puštaju same u školu, bar ne prvih mesec dana, kad po nepisanom pravilu oni najviše stradaju. Oko 15.000 prvaka danas će dobiti slikovnice iz kojih će moći da nauče kako da se ponašaju na ulicama.

Sa početkom nove školske godine počinju i akcije sa ciljem povećanja bezbednosti dece na ulicama prestonice. Sekretarijat za saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u tu svrhu odštampao nekoliko hiljada slikovnica pod nazivom „10 lekcija koje život znače", iz kojih će đaci prvaci moći da nauče da je opasno igrati se na putu i pored njega i da je za to predviđeno igralište. Tu su i saveti kako najbezbednije preći ulicu, kako se kretati putem bez trotoara i noću kad je vidljivost smanjena. Ovu publikaciju dobile su sve osnovne škole.

- Materijal je podeljen 181 osnovnoj školi, a osim toga u zonama 170 osnovnih škola obnovljena je saobraćajna signalizacija. Nisu đaci prvaci najugroženiji, već istraživanja pokazuju da su deca uzrasta od 8 do 11 godina najviše stradaju na beogradskim ulicama - kaže Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj.

Upoređivanjem broja poginule dece kod nas i inostranstvu, može se uočiti da su naša deca 2,5 puta ugroženija nego njihovi vršnjaci u Švedskoj, na primer, odnosno skoro dva puta ugroženija od proseka zemalja članica Evropske unije. Osnovci teško procenjuju udaljenost automobila i njegovu brzinu. Periodi kad najčešće stradaju su početak i kraj školske godine (septembar, maj i jun), uglavnom prilikom odlaska i povratka iz škole, a najkritičniji je petak kad mališani posebno ne vode računa o svojoj bezbednosti, kažu u Auto - moto savezu Srbije. Polazeći od toga, i ove godine će prvih mesec dana biti pojačana saobraćajna kontrola u blizini škola. Tokom raspusta, ekipe "Beograd puta” obnovile su horizontalne i vertikalne signalizacije u zonama osnovnih i srednjih škola. Prema nalogu Sekretarijata za saobraćaj - Direkcije za puteve, ovo preduzeće obnovilo je znakove, semafore i oznake na putu u neposrednoj blizini 194 objekta osnovnih i 85 srednjih škola u Beogradu. Obeleženi su školski putevi, u zonama 70 školskih objekata koristi se takozvana "hladna plastika” za obeležavanje horizontalne signalizacije, jer se ona pokazala kao efikasnija i trajnija. Cilj obnavljanja signalizacije jeste veća bezbednost dece u saobraćaju i ukazivanje vozačima na blizinu škola, pred početak nove školske godine.

Gradski Sekretarijat za saobraćaj nastavlja akciju „Za bolji i bezbedniji saobraćaj u Beogradu". Medijska kampanja, praćena spotovima na najgledanijim televizijama trajaće narednih šest nedelja, a prva nedelja biće posvećena najmlađim učesnicima u saobraćaju. Spot je u stvari poruka kako najbezbednije preći na drugu stranu ulice i kako se ponašati na ulicama.

Pokloni za prvake

Manifestacijom „Sa GSP-om od prvog razreda", sa početkom u 12 sati danas se obeležava prvi školski dan na Trgu Republike. Prvaci će dobiti sveske, lenjire i rasporede časova dok će srednjoškolci i studenti dobiti podloge za kompjuterske miševe sa mapom linija GSP. Penzionisani radnici GSP „Beograd" deliće najstarijim putnicima monografije o „lejlandu" - autobusu koji je Beograđane prevozio 60-tih godina prošlog veka. Informator o javnom gradskom prevozu dobiće svi prolaznici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.