Izvor: Blic, 24.Dec.2017, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NISU SAMO ZEMUNCI LOKAL PATRIOTE Žitelji Stare Bežanije čuvaju šarm i šmek svog kraja na OVAJ način

Novi Beograd je poznat kao mlad i moderan deo grada, u kome neprestano niču poslovne i stambene zgrade, koji se širi iz godine u godinu, ali i čiji pojedini delovi imaju neki stari, poseban šmek.

Malo je poznato da je u Staroj Bežaniji, pored crkve Svetog velikomučenika Georgija, postojala škola još početkom 18. veka. Nova, Srpska područna škola, sagrađena je 1873. i ujedno je bila i prva dvospratnica u Sremu. Razarane i obnavljane, obe ove zgrade postoje i danas u Vojvođanskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulici, svaka sa po jedne strane crkvenog dvorišta. Zgrada nove škole prethodnih decenija zapuštena je i ruinirana, a grupa entuzijasta iz Bežanije ju je očistila, uredila i radi na tome da je pretvori u - Dom kulture.

- Sve smo sami postigli u proteklih pet-šest godina, a naše udruženje postoji od 2006. Predložili smo nadležnima da ovaj objekat postane muzej ili dom kulture, i uskoro očekujemo zvaničnu odluku. Ovu zgradu su sazidali naši dedovi i borićemo se za nju. Želimo da se njome upravlja domaćinski – kaže Volga Ilić iz udruženja Stara Bežanija.

Kako se ona priseća, prethodnih decenija su zakupci nesavesno upravljali ovim objektom. Prolazeći tuda, jednog dana je uočila da se unutrašnjost potpuno urušava i sa grupom komšija prionula je temeljnom sređivanju.

- Ova vrata su i sad svima otvorena. Ovde se družimo i organizujemo kulturne sadržaje. Bežanija ima bogatu istoriju, koju bi bilo sramno zanemariti. Ona je iznedrila mnoge značajne ličnosti – rekla je ona.

Zemunci, Voždovčani, Dorćolci poznati su kao žitelji Beograda koji izuzetno neguju kult lokal patriotizma. Za Bežanijce niko nije čuo u tom smislu, ali se oni diče mestom u kojem žive.

- Sve potiče iz želje da sačuvamo ovo malo Bežanije što nije porušeno. Izgled Vojvođanske ulice drastično je promenjen u poslednjih desetak godina. Ostale su kuće samo sa jedne strane ulice. Jedan putopisac je još 1786. zabeležio da je već tad ovde bilo 70 domaćinstava – priča Franjo Fabijanec, istoričar entuzijasta, koji se posvetio istraživanju ovog naselja i o njemu napisao nekoliko monografija.

DA IZAĐU IZ KRUGA DVOJKE

Pre nekoliko dana svoj performans na Staroj Bežaniji imali su Vlade Kanić i tamburaši.

- Kulturni život Beograda apsolutno se nalazi u krugu dvojke. Osim Doma kulture Studentski grad, na Novom Beogradu ne postoji kulturni centar, a mi kao grupa entuzijasta to želimo da promenimo – rekla je spisateljica Dragoslava Koprivica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.