Mesto za drukčiju svirku i politiku

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto za drukčiju svirku i politiku

Klub studenata tehnike će danas održati proslavu povodom 55 godina postojanja. U ovom kultnom mestu za to vreme gostovali su neki od najpopularnijih jugoslovenskih i stranih muzičara, ali i glumaca, pa čak i političara. Na vrhuncu slave bio je sedamdesetih i osamdesetih, a u poslednje vreme je poznat kao stecište alternativne kulture, ali i po čuvenim Novogodišnjim maskenbalima.

Dug je spisak svih onih koji su nastupali na predstavama i koncertima ili gostovali na tribinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u 55 godina dugoj istoriji Kluba studenata tehnike: Goran Bregović, Mate Parlov, Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Petar Kralj, Vlatko Stefanovski, Vuk Drašković, Mira Adanja Polak, Taško Načić...



VIS ZA POČETAK


KST priča je počela dalekog 24. februara 1954. godine. Do danas je se vodi kao društvena svojina, odnosno vlasnici su redom bili savezi studenata, savezi omladine, dok su sada parlamenti Arhitektonskog, Građevinskog i Elektrotehničkog fakulteta. Zamišljen je kao mesto okupljanja studenata ova tri fakulteta, ali se krug ljudi brzo širio.

- U prvih 15 godina rada u KST su svakog vikenda svirali vokalno instrumentalni sastavi, poznati po skraćenici VIS. Septembra svake godine održavala se javna audicija bendova, a pobednik bi nastupao cele sledeće sezone. Neki od tih bendova su "Samonikli”, "Boemi” i "Plamenih pet”. U toku dana se mogla popiti kafica, dok su igranke sa "živpom svirkom” bile rezervisane za veče. Na zidovima su bili zalepljeni posteri Džimija Hendriksa, a u slobodno vreme se puštao tada popularni Radio Luksemburg – priča diplonirani inženjer Mihailo Mihailović, jedan od prvih di-džejeva u KST.



ZLATNO DOBA


Zlatno poglavlje u istoriji KST počinje 1969. godine sa otvaranjem diskoteke.

- Sećam se da je publika je bila prvih nedelja zbunjena. Pitali su se kako to da nema orkestra, bojkotovali su nas, ali onda je krenula „lavina” posetilaca. U to doba u gradu su od sličnih mesta bili samo „Laza - Secer” kod Ateljea, a tek se otvorio „Cepelin na Tasmajdanu, pa smo mi smo bili ekskluzivci, jer smo imali izvanrednu kolekciju ploča koje smo nabavljali sa svih mogucih strana sveta. Veliku pomoć imali smo od Slobe Konjovića, Borjana Kostića i Vlade Jankovića – Džeta, koji su imali odlične i kolekcije moderne muzike. Skoro svakih mesec dana smo imali velika koncertiranja u auli i u amfitetrima fakulteta. Svirali su svi mogući narodni i zabavni pevači tog vremena. Od Silvane Armenulić do "Korni grupe”, od džez orkestara do nastupa Ljube Tadica – seća se Mihailović.



"BREGOVIĆ” BESPLATNO


Najuspešniji period KST bio je tokom sedamdesetih i osamdesteih, kad je tamo bio zaista veliki broj dešavanja. Bilo je i pitanje prestiža imati člansku kartu ovog kluba, a redovni su bili i redovi na ulazu. Veliki broj nasjanijih muzičkih zvezda je tada je gostovao u KST. Samo neki od „stare garde” su Bora Đorđević, Dragi Jelić, Vlatko Stefanovski, „Eletrični orgazam”, Kornelije Kovač, Arsen Dedić... Dedić je nastpio na maloj sceni i prilično bojažljivo izašao na binu, misliće da će ga publika izviždati i da će se vratiti za desetak minuta, međutim na kraju je ostao je više od dva sata.

Takođe, nastupali su i članovi „Bjelog dugmeta”, Goran Bregović i Željko Bebek, za koje je vezana jedna veoma zanimljiva priča.

- „Bjelo dugme” je na svom prvom koncertu u „Pioniru” imalo problema sa zvučnicima i pojačalima. Međutim, momci iz KST su uleteli i sredili im taj problem, pa su kasnije Bregović i Bebek iz zahvalnosti nastupili besplatno u KST. Održali su anplagd koncert, prvi tog tipa u tom periodu – priča Mihailović

U KST su svirke imali i „YU grupa”, „Van Gog”, EKV, „U škripcu”, "S vremena na vreme”, „Poslednja igra leptira”, „Partibrejkersi”, „KUD Idioti”, „Haustor”, „Generacija 5”, „Goblini”,”Disciplina kičme”, „Atomsko sklonište”, „Rambo Amadeus”...



SCENA ZA MONODRAME


Pored zabavnog, odnosno noćnog života, organizovale su se i pozorišne predstave. Tako su neke od najsjajnih domaćih glumačkih zvezda nastupali baš u KST. Recimo Petar Kralj je igrao monodramu "Život Tole Manojlovića”, Radoš Bajić se publici predstavio sa predstavom "Led”, a gostovala je i Snežana Savić u "Petrijinom vencu”.

Čuveni Taško Načić je takođe bio čest gost, a u KST je odigrao nekada popularnu monodramu "Ne pucaj, bre!”. Mogli su se videti još i Jovan Janićijević, poznat po svojoj ulozi Burduša, Branka Veselinović, Miodrag Antuć - čuveni Ljuba Moljac, Milan Gutović, Tanja Bošković, Olivera Marković, Miša Janketić, Pera Božović"



POLITIČARI I MATE PARLOV


U KST su gostovale i mnoge druge javne ličnosti iz različitih životnoh sfera. Tako su jednom prilikom bili Vojislav Šešelj i Vuk Drašković, povodom izlaska romana "Nož”. Kako kažu stariji KST-ovci na političkim tribinama bio je svojevremeno i Janez Janša, tada poznati disisdent, aksnije slovenački političar i bivši premijer ove zemlje (2004. – 2008.)

Takođe, posle jednog od najvećih uspeha jugoslovesnkog sporta, kad je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Minhenu, gostovao je i čuveni bokser Mate Parlov. Svoje "veče” u KST imala je i Mira Adanja Polak. Takođe, ovaj klub bio je I domaćin nekada veoma popularnih radio emisija Veče uz radio, koje je vodio Nikola Karaklajić.



MESTO ZA "ALTERNATIVU”


Devedesettih, tokom rata, sledi pad u poslovanju Kluba studenata tehnike. Može se reći da je u poslednje vreme stao na noge, ali nije ni blizu nekadašnje popularnosti i trenutno predstavlja mesto gde se većinom okuplja alternativna ekipa ljudi.

Međutim, po mišljenju Mihaila Mihailovića, to je prolazna stvar, koja zavisi od generacije studenata koji vode klub. Kako kaže, očekivano je da se vremenom menjaju stilovi zabave i okupljanja.

Maskenbal

U KST se već 35 godina održava čuveni Maskenbal. Ova tradicionalna manifestacija se održava svake godine neposredno pred Novu godinu i uvek ima odreženu temu. Recimo, tema poslednjeg maskenbala bili su super heroji.

Devojke bez članskih karata

Članske karte za KST sedamdestih i početkom osamdestih su se delile samo studentina tehničkih fakulteta, dok bi drugi mogli veoma teško da dođu do njih. Ipak, kako je na tehničkim fakultetima uvek bio manji broj devojaka, "namazani” studenti su nežnijem polu dozvoljavali da uđu bez članskih karti.

Proslava „zakasnila”

Rođendanska proslava KST pod nazivom "Grlom u jagode” počinje danas u 18 časova. Ovo će biti neka vrsta VIP proslave, dok će tokom vikenda biti organizovan rođendasnki program namenjen za sve. Inače, rođendan KST pada 24. februra, tako da je ovogodišnja proslava malo zakasnila.

Anketa: Poznati o Klubu studenata tehnike

Aleksandar Petrović – Aca Seltik: Praktično sam odrastao u KST. To je prvo mesto gde sam počeo da izlazim, čak sam tamo upoznao svoju ženu.

Pola života sam proveo tamo.

Petar Janjatović: KST je mesto gde se tokom sedamdesetih i osamdesetih godina održavao veliki broj svirki. Bilo je pitanje prestiža imati člansku karticu KST. Tamo sam radio i kao di-džej, lep period u svakom slučaju.

Srđan Gojković – Gile: Obeležio je jedan period u gradu. Pored KST bilo je svega dva tri mesta gde se može slušati i svirati rokenrol. Održavale su i druge stvari tamo, ali sam ja bio vezan za svirke.

Zoran Kostić – Cane: Treba da postoji jedno takvo mesto u gradu i u redu je što postoji. Međutim, ja nikad nisam izlazio tamo. Stvarno nemam ništa protiv, ali nisam KST-ovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.