LSV: Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu i dodao da je na sceni "rigidna centralizacija", koja zanemaruje interese sredina izvan glavnog grada države.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << opština glavnog grada.

"Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji", naveo je Marton u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega devet odsto, dok sa druge strane u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj "pa čak" i Hrvatskoj, taj procenat iznosi izmedju 35 i 50 odsto.

"Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi", naveo je Marton.

Dodao je da se LSV zalaže za "ozbiljan proces ustavnih promena", koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

"Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji. Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak te gradovi i opštine u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara", poručio je Marton.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.