Korekcija cena grejanja nužna zbog povećanja cene gasa

Izvor: Studio B, 02.Nov.2010, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korekcija cena grejanja nužna zbog povećanja cene gasa

Korekcija cena grejanja za 30% bila je nužna zbog dispariteta sa cenom gasa i činjenicom da je gas od poslednje korekcije cene grejanja, koja je bila 1. januara 2009., poskupeo za čak 50%, rekao je generalni direktor „Beogradskih elektrana" Zoran Predić.

Cena daljinskog grejanja po kvadratnom metru od 1. novembra iznosi 77,48 dinara, odnosno 83,68 dinara sa PDV-om, a nova cena biće obračunata u novembarskoj ulatnici „Infostana" koja dospeva za naplatu u decembru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Kad je reč o poslovnom prostoru koji grejanje mahom plaćaju po utrošku, korekcija iznosi 13 odsto, a cena potrošne tople vode korigovana je za 50 procenata, tako da sada iznosi 132,05 dinara po kubnom metru za građane.

- Na ovo povećanje bili smo prinuđeni jer je cena grejanja poslednji put u glavnom gradu promenjena januara 2009, a u međuvremenu došlo je do znatnog rasta cena energenata. Samo tokom poslednje grejne sezone gas kao primarni energent koji „Beogradske elektrane" koriste poskupeo je za 50 odsto, tako da aktuelna cena grejanja nije mogla da pokrije ni osnovne troškove nabavke energenata. „Beogradske elektrane" došle su zato u vrlo nezavidnu situaciju da ne bi mogle da odgovore na osnovni zadatak, a to je da greju građane Beograda - rekao je Predić.

Član Gradskog veća Goran Aleksić podsetio je da je u prošlogodišnjem obračunskom periodu cena gasa, koji isporučuje „Srbijagas", iznosila 24,28 dinara, a da u ovogodišnjem obračunu iznosi 37,05 dinara po kubnom metru. Postoji velika verovatnoća, dodao je on, da se u daljim pregovorima Vlade, Srbijagasa i udruženja toplana svih gradova korisnika gasa dođe do najpovoljnije cene koja bi trebalo da iznosi 35 dinara, a na osnovu koje je i urađena ova korekcija.

- Važno je naglasiti da grad i dalje ne menja svoju politiku - cena grejanja u Beogradu plaća se na 12 mesečnih rata bez kamate. Vrlo značajno je i to da socijalno ugrožene kategorije kroz inreventne mere grada zadržavaju subvencije, tačnije one neće plaćati grejanje ni dinar više nego što su ga do sada plaćale. Oni koji su do sada imali subvencije od 10 do 50 odsto imaće dodatnu subvenciju na teret budžeta grada za iznos povećanja grejanja za njihov konkretan stan - istakao je Aleksić, izražavajući još jednom zahvalnost svim urednim platišama.

Stopa naplate kod građana trenutno iznosi 80 odsto, a kod vlasnika poslovnog prostora 92 procenta. „Beogradske elektrane" i dalje nude dužnicima mogućnost da potpisivanjem protokola i posle uplate od 30 odsto duga ostatak izmire u šest jednakih rata.

Dug koji građani Beograda imaju prema ovom preduzeću trenutno iznosi ukupno 5,2 milijarde dinara, od čega 1,4 za poslovni prostor i 3,8 milijardi za stambeni prostor.

Osim građana, najveći dužnici su republičke budžetske ustanove, čiji dug premašuje 200 miliona dinara, te objekti Vlade Srbije oko 60 miliona dinara.

Akcija isključenja dužnika je permanentna i iz ovog preduzeća apeluju na sve da počnu da plaćaju dug.

Poslate su opomene pred utuženje, a u roku od nekoliko dana, ukoliko ne sklope sporazum o izmirenju duga, svi će biti isključivani.

Razumevanja i fleksibilnosti biće jedino za obrazovne, vaspitne, zdravstvene i socijalne ustanove, jer važno je napomenuti da dug „Beogradskih elektrana" prema „Srbijagasu" trenutno iznosi 3,6 milijardi dinara bez kamata.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.