KAKO DA NAJEKONOMIČNIJE DOGREJETE STAN Da li se više isplate klime, grejalice, uljni radijatori ili TA peći?

Izvor: Blic, 24.Sep.2017, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAKO DA NAJEKONOMIČNIJE DOGREJETE STAN Da li se više isplate klime, grejalice, uljni radijatori ili TA peći?

Do početka grejne sezone ima još više od tri nedelje, a minimalne dnevne temperature već su pale na oko 10 stepeni. Mnogi Beograđani se odlučuju zato da dogrevaju prostorije da bi im boravak u stanu bio prijatniji, ali bi morali da imaju na umu i da, u zavisnosti od vrste grejnog tela, i računi za struju na kraju meseca mogu biti značajno različiti.

Sugrađani su izvukli tople jakne za boravak napolju, ali i u stanovima se oseti koliko je pala temperatura, a radijatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će biti topli tek od 15. oktobra. Zato mnogi pribegavaju dogrevanju, ali različita grejna tela troše različite količine energije, što znači i različita uvećanja na računima za struju.

Klima-uređaji nikako nisu dobri kao rešenje za osnovno grejanje i temperature u minusu, ali za dogrevanje su se oni sa visokom energetskom klasom ispostavili kao najekonomičniji. Sa druge strane, i TA peć uz planirano korišćenje može da smanji iznos na računu.

- Osim klima-uređaja, bez obzira na vrstu grejnog tela, bilo da je to grejalica, kotao ili TA peć, da biste zagrejali stan do neke temperature praktično se utroši ista količna električne energije. Jedina je razlika u tome što se kod TA peći za grejanje tokom dana može koristiti "noćna struja". Klasični klima-uređaji potroše manje električne energije za istu količinu toplote, ali se ne mogu koristiti na niskim temperaturama - objašnjava Aca Vučković iz Agencije za energetiku.

Prosečno, klima-uređaj troši 1,115 do 1,38 kilovata po satu (kW/h), a TA peć, u zavisnosti od veličine, od 1,5 do 3 kW/h. Prosečni kalorifer potroši 1,5 do 2 kW/h, uljni radijator s obzirom na vrstu regulatora od dva do 2,5 kW/h, a kvarcna grejalica od jedan do tri kilovata na sat (jedan kilovat po kvarcnom štapu).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.