Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagađenja vazduha

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula peticiju za preduzimanje mera protiv zagađenja vazduha

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je danas peticiju kojom se zahteva od beogradske i republičke vlasti da preduzme konkretne mere protiv zagađenja vazduha u Srbiji.

Kako bi se situacija sa zagađenjem vazduha poboljšala, inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je neophodno promeniti više stvari.

"Radikalno poboljšanje javnog prevoza, masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izvore energije, bolju kontrolu industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh naših gradova, poput izgradnje spalionica", predložila je ta Inicijativa u svom saopštenju.

Kako su naveli, gradovi u Srbiji se sve češće nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta.

"Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza, koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Zahtevamo konkretne mere koje će promeniti ovo stanje", dodaje se u saoptenju.

Kako su istakli, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 6.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, koje Srbiju stavljaju na drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Inicijativa je potpisnike peticije pozvala u protestnu šetnju 31. oktobra, koja će početi kod Skupštine Beograda a završiti se kod zgrade Vlade Srbije.

Tom prilikom će predstavnici i Inicijativa predati zahteve peticije gradskim i republičkim vlastima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.