Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I BEOGRAD IMA DOBRE VILE One mogu da vam ulepšaju dan, a sve pod velom MISTERIJE

"Hajde, uzmi, poklonu se u zube ne gleda", rekao je muškarac ženi koja je zastala i začuđeno zagledala knjigu ostavljenu na stepeništu prometnog pasaža u centru grada.

Oboje su uskoro saznali da im je ovaj neočekivani poklon namenila ni manje ni više nego - knjiška vila.

- Nema pravila ni kriterijuma po kome biramo knjige. Ljudi su različiti i vole da čitaju različito štivo. Ja verujem da delo koje odaberem dođe upravo do one osobe kojoj je potrebno. Završim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa čitanjem nove knjige koja me je oduševila i odmah lepim stiker na nju, pišem poruku i spremam se da je prosledim dalje. Sada kada mi ponestaje knjiga sa police, ponekad svratim i do antikvarnica da pronađem neke nove koje mogu da prosledim dalje - kaže Lidija, koja je reporterima "Blica" pokazala kako radi jedna prava knjiška vila.

Za razliku od nekih evropskih zemalja, u Srbiji nemamo poznato lice koje se priključilo projektu, objašnjava Lidija, koja i sama svaku poklonjenu knjigu fotografiše za bookfairies_serbia Instagram nalog. Umesto vilinsKe prašine, na ovaj način modernim knjigoljupcima ostavlja tragove.

- Knjigu možete lako da ostavite negde na putu za posao, kada svratite do prodavnice ili krenete u šetnju. Nešto više vremena je potrebno za odabir dela i pripremu, jer volimo da napišemo poruku i ukrasimo trakom kako bi bilo lako uočljivo da je knjiga ostavljena kao poklon.

Ona kaže da "ne postoje zvanične ili nezvanične vile", svako može da poklanja, dovoljno je po simboličnoj ceni nabaviti nalepnice na kojoj piše "Uzmi ovu knjigu, pročitaj je, a zatim ostavi za sledećeg čitaoca".

- Ima nas desetak u Srbiji, a do sada smo ostavili više od 160 knjiga u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Mladenovcu, Kikindi, Kragujevcu i Smederevu. Ja sam se uključila jer mi je bila bliska ideja da je moguće produžiti život knjizi tako što ćete joj dopustiti da putuje od čitaoca do čitaoca - kaže Lidija.

Sklona književnosti odmalena, naša vila može da se pohvali mnogim pročitanim delima. Međutim, dugo je verovala da je čitanje iste knjige više puta gubljenje vremena, a sada je sigurna da bi uvek mogla da se vrati „Aleksandrijskom kvartetu”, Bernhardovom „Gubitniku” ili delima Gorana Petrovića.

MAGIJA KNJIGE I - MISTERIJE

Na pitanje zašto su vile obavijene velom misterije i kakav efekat žele da postignu krijući identitete, Lidija kaže da to svemu daje veću draž.

- Zamislite da ste izašli iz kuće i krenuli u šetnju. Tokom te šetnje nailazite na knjigu. Stoji sama, napuštena. Izgleda kao da ju je neko zaboravio. Prilazite joj i čitate poruku. Shvatate da nije zaboravljena, da ju je neko ostavio baš za vas da je uzmete i pročitate. Okrećete se oko sebe i tražite tu osobu, ali ona može da bude bilo ko.

ČAK 7.000 VILA U 100 ZEMALJA

Prva je ovu akciju pokrenula Kordelija Oksli iz Londona, a zvanično je u martu 2017. obeležen početak ostavljanja knjiga širom sveta. Glumica Ema Votson je pomogla da se ova ideja proširi brže širom sveta jer je i ona učestvovala, a sve je beležila na društvenim mrežama. Sada ima preko 7.000 vila u više od 100 zemalja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.