Humanost komšija i veterinara spasla mešanca Gagija

Izvor: Politika, 02.Jul.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanost komšija i veterinara spasla mešanca Gagija

U akciji zbrinjavanja psa koji se sakrio u rupu pošto ga je pregazio automobil na parkingu udružile su se komšije sa Dorćola, vatrogasci i radnici „Veterine”

Pas je ponovo ujedinio ljude. Mešanca Gagija zarobljenog u rupi ispod betonske ploče spasavale su komšije sa Dorćola, radnici „Veterine” i vatrogasci. On je još 21. juna ušao u tu rupu duboku oko četiri metra, u blizini srušene betonjerke na Dunavskom keju. Vapio je da izađe napolje, ali zbog povreda nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uspevao.

Istog dana, pregaženog na parkingu našla ga je komšinica Ana Petković, koja već šest godina brine o psima iz kraja.

– Gagi je komšijski ljubimac na Dorćolskom keju. Nije lutalica. Miroljubiv je i sterilisan, kao i svi psi o kojima brinem. Neko ga je, parkirajući auto, pregazio i ostavio povređenog na parkingu. Prenela sam ga na travnjak. Tražeći utočište zavukao se u mračnu, duboku rupu i ostao u njoj. Više nije mogao da izađe – priča Ana.

Radnik „Veterine” uspeo je da stigne do psa

Pas bi verovatno skončao od žeđi da ona nije pokušavala da ga spase. Snalazila se kako je znala. Granama je gurala posude sa vodom koje su gotovo prazne stizale do Gagija. To je trajalo danima. Donji deo rupe je zemljan i kamenit, što je onemogućavalo da mu doturi hranu i vodu.

Priča o psu zarobljenom u sablasnoj rupi pročula se u kraju. Ana je u dogovoru sa komšijama pozvala vatrogasce. Kada su stigli, procenili su da psa mogu da oslobode samo ukoliko razbiju beton iznad njega. Ali, od toga su odustali. Predložili su komšijama da pozovu radnike „Veterine Beograd” da bi udruženim snagama oslobodili Gagija.

– Dispečer „Veterine”, kome sam objasnila o čemu se radi, izvanredno je reagovao. Odmah je poslao dvojicu zaposlenih – kaže Ana. Dramu sa bolesnim, ispod betona zarobljenim psom okončao je radnik „Veterine” kada je uspeo da se uvuče u duboku rupu.

– Samo su mu cipele virile. Vatrogasci su mu zbog sigurnosti vezali noge. Kada je u naručje prihvatio povređenog psa, izvukli su ih obojicu iz rupe – priča Ana.

Teško povređen pas bio je jako iscrpljen. Drhtao je i jedva je disao. Nedelju dana je proveo u mračnoj rupi.

Stavili su ga na improvizovana nosila i dali mu vodu. Prihvatila ga je Hitna pomoć za pse i mačke i odvezla na lečenje.

hitna pomoć za pse i mačke odvezla ga je na lečenje

Ana i Dorćolci koji su učestvovali u spasavanju Gagija svakodnevno se raspituju za njegovo zdravlje. Pas je trenutno u azilu u Ovči gde veterinari čine sve da preživi. Prihvata hranu, što je dobar znak. Leče ga i drže pod posebnim tretmanom. Veterinari kažu da je Gagi desetogodišnji pas. Polomljena mu je kičma, ali i dalje ima volju za životom. On se bori svom snagom. I ima podršku komšija koje su pokazale ljudskost i humanost prema bespomoćnom živom biću koje je gotovo beživotno ostavio neko ko je samo brinuo kako će uparkirati svoj auto.

Pomoć životinjama glavni zadatak „Veterine”

Spasavanje Gagija samo je jedna u nizu akcija prestoničke  veterinarske službe u kojoj su strpljenje i odnos prema životinjama u nevolji glavni zadatak.

Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd”, kaže da je osim zoohigijene, posao svakog zaposlenog u ovoj ustanovi briga, volja i želja da pomogne životinjama. Često ti ljudi izdvajaju i sopstveni novac da bi stigli tamo gde je njihov dolazak neophodan.

– Nedavno smo spasli kucu koja je upala u jedanaest metara dubok šaht pored Ibarske magistrale. Na poziv građana, koji su pre toga sami pokušali da ga izvuku, odmah smo poslali naše ljude. Oslobodili smo svojevremeno i psa koji je osam dana bio zarobljen u lavirintu podzemnih cevi u Kumodraškoj ulici na Voždovcu. Pet dana i noći smenjivali su se naši radnici sve dok pas nije bio na slobodi. Rovokopačem smo iskopali rupu, a oslobođen pas je iz podzemlja istrčao i nestao u obližnjoj livadi  – kaže Grubić.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.