Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Forum beogradskih gimnazija: Ministarstvo vešto zamenjuje teze u slučaju strajka u Prvoj gimnaziji

Forum beogradskih gimnazija naveo je danas da smatra da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vešto zamenjuje teze u cilju navlačenja gneva javnosti prema nastavnicima Prve beogradske gimnazije.

Forum je naveo da čak i da prihvate "paušalnu tvrdnju" nadležnih iz Ministarstva prosvete o tržišnim potrebama za 15.000 IT stručnjaka, veštom zamenom teza, kako navode, ministarstvo inputira nastavnicima Prve beogradske gimnazije nešto što nije zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << štrajka.

"Niko od štrajkača ni jednog trenutka nije pozivao na gašenje IT odeljenja niti je to deo štrajkačkih zahteva. Zaposleni u Prvoj zahtevaju samo da im se vrati oduzeto odeljenje, te da ministar prosvete, umesto što šalje na sastanke svoje pomoćnike, sedne sa njima za sto i sasluša nastavničke argumente", navodi se u saopštenju.

Forum je naveo da je netačna tvrdnja Ministarstva prosvete da su razlike u školskom planu i programu između društveno-jezičkog smera i IT smera minorne jer je, kako navodi, za IT smer u gimnzijama planom i programom predviđeno devet stručnih predmeta. ;"Od kojih se sedam izučava u okviru smera elektrotehničar informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama, dok je za opšte obrazovne predmete, poput likovne kulture, muzičke kulture predviđeno tek 34 časa umesto 136, koliko ih ima društveno-jezički smer tokom četiri godine", navodi se u saopštenju.

Forum je ocenio kao zlonamernom tvrdnju da zakonskim štrajkom profesori te gimnazije ne misle na svoje učenike i da je, kako navodi Forum, direktno sračunata da javnost okrene protiv nastavnika te beogradske gimnazije. ;Dodao je da Zakon o srednjoj školi i Zakon o radu definišu na koji način se izvodi štrajk u školama i da se zlonamerno sastavljeno saopštenje Ministarstva može tumačiti i kao "svojevrsni pritisak na štrajkače i to od strane izvršne vlasti".

"Ako su nadležni zaista toliko zabrinuti za sudbinu dece neka se potrude da razgovorom sa profesorima Prve, što pre dođu do zajedničkog stava, dok su učenici koji su pohađali ovu školu, s druge strane, jučerašnjom podrškom nastavnicima već pokazala šta misle o dogovoru direktora sa nadležnima u Ministarstvu, a ubeđeni smo da njihov stav dele i sadašnji učenici", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Forum beogradskih gimnazija: Ministarstvo zamenjuje teze u slučaju štrajka u Prvoj gimnaziji

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2019

Forum beogradskih gimnazija naveo je danas da smatra da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vešto zamenjuje teze u cilju navlačenja gneva javnosti prema nastavnicima Prve beogradske gimnazije...Forum je naveo da čak i da prihvate "paušalnu tvrdnju" nadležnih iz Ministarstva prosvete...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.