Danonoćno u službi boljeg života sugrađana

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danonoćno u službi boljeg života sugrađana

Radio televizija "Studio B” danas proslavlja 39 godina postojanja. Svoj rođendan ova kuća proslavlja kao medij koji je svojim programom uspeo da se nametne kao nezaobilazni servis Beograđana. Sve što čini život, probleme i potrebe stanovnika prestonice decenijama unazad je glavna tema na programu RTV "Studio B”.



Na današnji datum zapravo se obeležava 39. godina od osnivanja radio stanice "Studio B”, dok je televizija pre nekoliko meseci postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << punoletna, odnosno proslavila svoj 18 rođendan.

- "Studio B” je prolazio kroz razne faze i periode da bi se danas došlo do toga da je ona gradski televizijski servis, sa gledanošću koja stalno raste. I u narednom periodu ostajemo na tragu na kome smo bili i do sada, odnosno trudimo se da na što kvalitetniji, lepši i dobronameran način pomognemo Beograđanima i učinimo im život u prestonici boljim i lepšim – kaže Alekdandar Timofejev, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik RTV "Studio B”.

Dragan Marković, Slobodan Glumac i Neboša Tomašević

Ova RTV danas je, u odnosnu na sve druge, najbliža svojim gledaocima i slušaocima. Rukovodstvo "Studija B” ističe da ne postoji bolji, brži i pouzdaniji način da građani saznaju šta se dešava u gradu u kome žive, da se inforamišu šta ih čeka kada izađu na ulicu ili kako da reše neki od problema koji ih muče.

Zamišljen kao prvi nedržavni radio početkom sedamdesetih godina, "Studio B” je danas gradski radio i televizija čije je ime, četiri decenije kasnije, "Simbol Beograda”.

Nekad su program ove medijske kuće uređivali i kreirali neprikosnoveni autoriteti poput Duška Radovića i Đoke Vještice koji je skoro tri decenije na radiju "Studio B” vodio nadaleko poznatu "Beogradsku razglednicu”. Zahvaljujući njemu Beogradu dobio"Beogradski maraton”, trku uz „Beograđanku", triatlon na Adi Ciganliji, ski – stazu niz Košutnjak, a Trg Nikole Pašiča postao je pešačka zona umesto parkinga za automobile.

Za razliku od Beograđana koji su osnivanje radija, a početkom devedesetih i televizije „Studio B", naširoko pozdravljali, to nije bio slučaj sa tadašnjim vlastima. Zbog nezavisne uređivačke politike i nepristrasnog izveštavanja, ali i potpuno drugačije koncepcije u odnosu na druge televizijske kanale, signal ove RTV više puta je ometan, pokušavano je i njeno zatvaranje, a u maju 2000. godine, preko noći, prostorije zauzimaju policajci i program preuzimaju novinari lojalni tadašnjem režimu.

Čuvenog 5. oktobra 2000. stvari se vraćaju u normalu, a zaposleni počinju da rade nesmetano i slobodno. U maju 2004. završena je rekonstrukcija RTV „Studio B", kompletno je adaptiran prostor, nabavljena je nova oprema...

„Studio B" danas funkcioniše kao regionalna radio i televizijska stanica.

Studio u garsonjeri

Radio „Studio B" u početku je zamišljen kao informativna, obrazovna i zabavna stanica, a ujedno je bila i prva radio stanica u Jugoslaviji van sistema državne Radio televizije. Radio „Studio B" osnovala je 1970. godine grupa novinara saveznog dnevnog lista „Borba", odnosno Dragan Marković (novinar „Borbe"), Slobodan Glumac (direktor „Borbe") i Nebojša Bata Tomašević (direktor magazina „Jugoslovenska revija"). Radio „Studio B" je 1. aprila 1970. godine, tačno u 13 sati, bio u etru, a njegovo sedište bilo je u garsonijeri u zgradi lista „Borba". Novinari i voditelji su čak u studio uneli jedan semafor, koji je uključivao „crveno” svaka tri minuta, koliko je bilo predviđeno da se govori bez prekida.

Karte na poklon za koncert „Partibrejkersa”

"Studio B” će svoj rođendan obeležiti u okviru radijskog i televizijskog programa, a gosti će biti mnogobrojni ljudi koji su imali veze sa ovom radio - televizijskom stanicom. U popodnevnom programu gost "Studija B” biće gradonačelnik Dragan Đilas, dok će u večernjim satima, od 22.30, Beograđani "na poklon” dobiti koncert grupe "Partibrejkersi”, koji je nedavno održan u Domu omladine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Studio B proslavio 39. rođendan

Izvor: Danas, 02.Apr.2009, 00:37

Radio-televizija Studio B obeležila je juče 39 godina postojanja. Studio B, zamišljen kao nedržavni radio početkom sedamdesetih, danas je prerastao u gradski radio i televiziju koja Beograđanima pruža bogat informativni i kulturni program.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.