DRASTIČNA PROMENA Nova stanica u Bloku 42 će potpuno izmeniti saobraćajnu sliku grada

Izvor: Blic, 24.Feb.2018, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRASTIČNA PROMENA Nova stanica u Bloku 42 će potpuno izmeniti saobraćajnu sliku grada

Četiri godine nakon završenog idejnog projekta izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42, prvi ašov biće zaboden u utorak, najavio je juče Siniša Mali. Za Beograđane to znači potpunu reorganizaciju saobraćaja u gradu do septembra 2019. godine.

Prema najavama, stanica bi krajem avgusta naredne godine (rok je 18 meseci) mogla da primi čak 1.200 autobuskih polazaka, a to podrazumeva ne samo međugradski i međunarodni, već i prigradski prevoz.

Frekventne linije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Mladenovac, Obrenovac, Surčin, Lazarevac, ali i obodne delove grada, prema ranijim najavama iz Sekretarijata za javni prevoz, završavaće vožnju na novoj autobuskoj stanici ili se okretati na budućoj okretnici gradskog prevoza koja će biti sagrađena tik pored stanice.

Autobusi će Savu prelaziti preko Gazele ili Mosta na Adi. Do izgradnje nove stanice trebalo bi da budu postavljene i tramvajske šine preko Mosta na Adi, pa će šinski prevoz pomoći da se putnici razvezu bilo ka Ušću i centru grada, bilo ka Banovom brdu, Rakovici ili Bloku 45.

Osim toga, planirano je i uređenje novobeogradske železničke stanice, koja će biti spojena sa autobuskom, a na kojoj staje BG voz za Batajnicu i Ovču, a pristižu i svi vozovi iz Šida, Novog Sada, Subotice, Budimpešte, Bečča, Ljubljane...

Izgradnji stanice prethodilo je veliko čišćenje, pripremanje i fizičko ograđivanje čitavog prostora. Jedna od velikih smetnji bila je nekadašnja replika Terazija, a potom i divlji buvljak koji je godinama opstajao na prostoru ispod železničkog nadvožnjaka i na mestu ove replike kod Bulevara Milutina Milankovića.

Zbog izgradnje stanice, ali i budućih komercijalnih objekata u okviru nje, ukinut je i veliki parking u Bloku 42, pa su prevoznici na turističkim linijama ostali "kratkih rukava".

"Lasta" do izgradnje stanice ostaje na BAS-u?

Čitava pometnja nastala je prošlog leta kada je ukinuta "Lastina" autobuska stanica. Veliki broj polazaka ka beogradskim rubnim naseljima, ali i gradovima širom Srbije tada je preusmeren na BAS, osim linija za Obrenovac, koje su se preselile na okretnicu kod stare glavne železničke stanice. Prvobitna ideja nadležnih bila je da se najpre izgradi deo nove autobuske stanice u Bloku 42 koji bi koristila samo "Lasta", ali se od te ideje odustalo i gradi se cela stanica.

Polasci turističkih autobusa

Turističke agencije ove godine tokom izgradnje nove stanice sigurno neće moći da koriste nekadašnji parking u Bloku 42 kao početnu stanicu. Prema nekim planovima za ovu godinu, polasci bi mogli da se obavljaju čak sa prostora blizu kvantaške pijace ili od zgrade "Laste" na auto-putu. Do sada su se agencije snalazile, te polascke obavljale i sa Dorćola, Sajma, pa čak i od Hrama i Muzeja Jugoslavije. Po završetku stanice, peroni će biti na raspolaganju i za vanlinijski turistički prevoz.

Video: Most na Adi biće put do glavne stanice

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.