Besni muž pretukao doktorku  u njenoj ordinaciji

Izvor: Blic, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besni muž pretukao doktorku u njenoj ordinaciji

Ginekologa dr Nadu Katanić iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković" pre tri dana, na njenom radnom mestu, pretukao je obesni suprug jedne trudnice koja je želela da preko reda dobije potrebne upute. Posle pregleda u KBC „Bežanijska kosa" konstatovano je da je dr Katavić zadobila lakše povrede, odnosno, nagnječenje šaka, podlaktica i leđa, a ima i podlive po rukama.

Do incidenta je došlo u popodnevnoj smeni u zdravstvenoj stanici na Karaburmi.

- Pacijentkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je ušla kad i drugi pacijent koji je uredno sačekao svoj red i kome sam trebala da objasnim od kakve bolesti boluje njegova nepokretna žena. Međutim, u isto vreme u ordinaciju je ušla i trudnica tražeći da joj ispišem upute. Gospodin koji je već ušao u ordinaciju i ova trudnica su se sporečkali koga ću prvo da primim a ja sam, u želji da problem rešim na najbezbolniji način, izašla iz ordinacije i zamolila ih da se dogovore. Na redu je pre trudnice bilo još 15 pacijenata - kaže dr Nada Katanić.

Ona objašnjava da je zatim ušla u prostoriju pored ordinacije kako bi popila vodu, ali je za njom ušao i suprug trudnice nezadovoljan redom ulaženja.

- Napao me je sa leđa, uhvatio za ruke i udarao me. To je trajalo neko vreme, dok u prostoriju nije ušla babica koja je i prekinula incident. U međuvremenu je došlo i obezbeđenje, a pozvana je i policija koja je, čini mi se, bila prilično blaga - priča dr Katanić.

Bez obzira što je dala podatke policiji oni navodno, do juče ujutru, nisu ustanovili indetitet napadača. Dr Katanić je potvrdila da se radi o mlađem bračnom paru sa Karaburme, kao i da supruga napadača nije njena pacijentkinja. I lekari iz KBC „Bežanijska kosa" su, po službenoj dužnosti, obavestili policiju pa je prijava protiv napadača, uz izveštaj lekara, podneta nadležnim organima.

- Nema nikakvog opravdanja za fizičko zlostavljanje zaposlenih. U Domu zdravlja postoji dan za prijem trudnica kad one imaju apsolutnu prednost ali ih, bez problema, primamo i ostalim danima. Naravno, kad se radi o hitnim slučajevima, ako su u pitanju bolovi ili krvarenja, prijem je preko reda. Ispisivanje uputa nije hitan slučaj - kaže dr Jadranka Duraković, načelnica ginekologije i zamenica direktora DZ „Dr Milutin Ivković".

Prema njenim rečima, nije redak slučaj da pacijenti prave probleme, tvrde kako lekari nameštaju kartone kako bi neko ušao preko reda, verbalno provocirraju, vređaju.

- Ne kažem da lekari nisu po nekad neljubazni, ili da nikada ne pogreše, ali ovo je strašno. Nikada nije bio ovako poljuljan odnos između lekara i pacijenata. Ovakvih slučajeva, srećom, nema puno ali dovoljno je da od 30 pacijenata dnevno problem imamo sa četvoro ili petoro, što je dovoljno da se napravi pometnja i utiče na koncentraciju i rad zaposlenih - kaže dr Duraković.

Zdravstveni radnici kao službena lica

Prema rečima dr Snežane Stevanović, gradskog sekretara za zdravstvo, ovakvi incidenti se dešavaju non-stop.

- Pored prava pacijenata moramo da imamo i prava zdravstvenih radnika. Jedno od rešenja bilo bi uvođenje obezbeđenja u sve zdravstvene ustanove, a uz to bi i zdravstveni radnici trebalo da dobiju status službenog lica pa bi napad na njih bio tretiran kao napad na policajca - kaže dr Stevanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.