Beograd za kompromis sa Prištinom, ali šta to podrazumeva?

Izvor: N1 televizija, 18.Feb.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd za kompromis sa Prištinom, ali šta to podrazumeva?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su proglašenjem nezavisnosti pre 10 godina brutalno, silom pogaženi svi pravni principi i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine, kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Izvor: N1

Vučić je posle sastanka sa studentima sa Kosova i Metohije rekao da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija, a da pre toga ne postigne dogovor sa Srbijom. O kakvom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kompromisu je međutim reč i da li se vide takozvane "crvene linije"?

Da li bi Beograd i Priština, deset godina i jedan dan od proglašenja nezavisnosti Kosova, mogli da okrenu novi list? Upravo nešto slično najavljuje predsednik države, u čijem današnjem obraćanju je dominirala jedna reč - kompromis.

“Mi moramo da pravimo kompromis s Albancima. Onaj ko nije za kompromis s Albancima - ne bih želeo nikog politički da optužujem - ali ti ljudi moraju da razumeju da time gubimo samo mi”, poručio je Vučić.

To ne znači da će neko Srbiju, kako Vučić kaže, izvući za uši i naterati da prizna nezavisnost Kosova, već samo da je za tango potrebno dvoje. Tako predsednik više ne odbacuje kategorički mogućnost da Kosovo uđe u međunarodne institucije, ali kaže, Srbija u eventualnom dogovoru neće ostati kratkih rukava.

“Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne sporazum sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja. Ako vam je potrebna Srbija, Srbija i Srbi moraju nešto i da dobiju”, istakao je predsednik.

Šta bi Srbija kompromisom mogla da dobije? Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose veruje u scenario po kom Srbija ne bi ni priznala, ali ni stopirala Kosovo u diplomatskom smislu, a zauzvrat bi dobila ubrzanje prijema u Evropsku uniju i više novca iz pretpristupnih fondova.

“To su neki ozbiljni kompromisi i ja mislim da Vučić na njih računa, jer - kad ne bi na njih računao, on ne bi uopšte ulazio u ovu priču. Priča o unutrašnjem dijalogu, o evropskoj perspektivi, ako gledate sadašnje raspoloženje javnosti, pa i njegove vladajuće većine, to je gubitnička priča”, smatra Janjić.

Očekuje i da će se, zajedno sa Vučićevom, bitno izmeniti i retorika medija bliskih vlasti i pojedinih državnih funkcionera, gde će se, umesto politike potpaljivanja odnosa, više koristiti pomirljivi termini.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Okreću li Beograd i Priština novi list?

Izvor: N1 televizija, 18.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su proglašenjem nezavisnosti pre 10 godina brutalno, silom pogaženi svi pravni principi i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine, kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.