Beograd napokon dobija svoju žičaru: Za razliku od zagrebačke, ova će voziti preko REKE

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jan.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd napokon dobija svoju žičaru: Za razliku od zagrebačke, ova će voziti preko REKE

Beograd bi uskoro trebalo da dobije svoju prvu žičaru koja će povezivati Kalemegdan i budući park na Ušću! Tako će se naša prestonica napokon naći na listi onih gradova koji mogu da se pohvale ovim vidom vazdušnog saobraćaja namenjenog pre svega turistima, ali i običnim građanima željnih razgledanja grada iz potpuno nove perspektive.

- U planu je da se potpuno iskoriste potencijali beogradskih reka i da se grad otvori za pešake. Gondola (žičara) bi povezivala Kalemegdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sa parkom na Ušću, koji treba da se uredi. Na projektu izgradnje gondole, koja će trajati osam meseci, Grad Beograd radi zajedno sa Skijalištima Srbije.

- Očekujemo da se donošenje plana detaljne regulacije za ovo područje sprovede ove godine, nakon čega bi izgradnja žičare mogla da počne - rekli su iz uprave Grada Beograda.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na realizaciju ovog projekta se čeka nekoliko decenija, jer se prvi put na ovu temu govorilo pre 95 godina, kada je 1922. zagrebačka firma radila na izradi idejnog projekta za mogućnost povezivanja centra Beograda i Zemuna preko Ratnog ostrva.

Novo rešenje biće deo većeg projekta - uređenja parka kod Ušća - na kome trenutno radi arhitektonski biro iz Kopenhagena „Gehl Architects“, koji je pre nekoliko dana gradonačelniku Beograda Siniši Malom i gradskom urbanisti Milutinu Foliću predstavio nacrte strategije za uređenje parka. Ovaj nacrt bi trebalo da bude završen u februaru.

Foto: AP/Tanjug

- Park će imati višestruku namenu – služiće za rekreaciju, zabavu, uživanje i šetnju. Imaće prostore za decu, a biće i mnogo bezbedniji nego što je sada, s obzirom na to da će biti dobro osvetljen.

- To će potpuno aktivirati i ovu obalu Save, sa koje će građani, nakon rekonstrukcije Starog Savskog mosta, moći pešice da pređu na Sava promenadu - rekli su iz gradske skupštine.

Još su dodali da će Stari savski most nakon rekonstrukcije biti podignut na dva nivoa, tako da će biti na raspolaganju pešacima, a Sava promenada će biti produžena do Beogradskog sajma.

Ne treba pominjati da će izrada gondole biti pravi turistički mamac, te da Zagreb - koji od 1890. godine ima svoju uspinjaču, neće biti jedini u regionu koji se ponosi svojom turističkom atrakcijom.

(S.I. s.ilic@telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.