OBAMA SMIRUJE SITUACIJU: Nema jasnih dokaza da je napad u Orlandu usmeren spolja

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBAMA SMIRUJE SITUACIJU: Nema jasnih dokaza da je napad u Orlandu usmeren spolja

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da nema jasnih dokaza da je napad na gej klub u Orlandu bio usmeren iz neke druge zemlje, niti da je ubica deo šire zavere, istakavši da se osobama koje žele da naškode drugim ljudima ne sme omogući da se lako domognu moćnog oružja.

Obama je, naglasivši da napad u Orlandu predstavlja "napad na sve Amerikance", rekao da se ispituju svi mogući motivi ubice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, izgleda da je ubica bio pod uticajem ekstremista putem informacija koje je našao na internetu, ali nema jasnih dokaza da su ekstremisti usmeravali napad u Orlandu.

Foto: AP/Tanjug, Facebook

- Izgleda da je ubica legalnim putem kupio oružje - naveo je američki predsednik, dodavši da je, kako se čini, reč o "domaćem ekstremizmu".

- Moraćemo da razmislimo o rizicima slobodnog pristupa moćnom vatrenom oružju - ukazao je Obama.

Istovremeno, američki državni sekretar Džon Keri upozorio je danas Amerikance da ne upiru prstom u pripadnike jedne vere jer, kako je istakao, to nisu američke vrednosti, prenela je britanska agencija.

Foto: AP/Tanjug, Printskrin: Facebook/savagevanity

Zvanicnici američke policije izjavili su da je u toku istraga o tome da li je napadač, koji je ubio 49 ljudi u gej klubu u Orladu, imao nečiju pomoć, ali ističu da ne veruju da bi bilo ko povezan sa tim napadom mogao da predstavlja opasnost po građane.

Američki mediji preneli su ranije da je napadač Omar Matin (29), pre nego što je otvorio vatru, pozvao policiju i u telefonskom pozivu zakleo se na vernost Islamskoj državi. Njegov otac, izbeglica iz Avganistana, izjavio je da njegov sin nije bio radikalizovan, ali da je imao jaka anti-gej osećanja.

Foto: AP/Tanjug

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad u Orlandu, u kojem su još ranjene 53 osobe, a počinioca tog zločina je nazvala "vojnikom kalifata".

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Bela kuća: Zakonom blokirati pristup "ratnom oružžju"

Izvor: RTS, 13.Jun.2016

Bela kuća zatražila je od Kongresa, koji je pod kontrolom Republikanaca, da usvoji zakon kojim će ekstremistima onemogućiti pristup jurišnom oružju kakvo je upotrebljeno u napadu izvedenom u nedelju rano ujutro u gej klubu u Orlandu. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.