Groblje u Bačkoj Palanci godinama na meti vandala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2018, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Groblje u Bačkoj Palanci godinama na meti vandala

Groblja u opštini Bačka Palanka otvorena su dvadeset i četiri sata dnevno, imaju veoma loše osvetljenje i ne poseduju video nadzor. Sve to olakšava vandalima, da nesmetano uništavaju spomenike i kradu mobilijar. Zbog sve češćih pritužbi građana na ponašanje huligana, nadležni najavljuju pojačane mere bezbednosti na grobljima u toj opštini.

Svetozar Delić, 27. decembra napunio bi trideset i šest godina. Toga dana, na mestu gde je sahranjen, porodica je zatekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jeziv prizor. Delovi spomenika bili su polomljeni, a vaze za cveće ukradene.

''Roditelji i ja došli smo sa tortom na groblje kod brata i ostali šokirani. Ne znam kako da okarakterišem nekog, ko je u stanju tako nešto da uradi, to je monstrum. Spomenik je polupan, pozlaćene vaze su iščupane i odnete, sramno'', priča za RTV vidno potresen Dušan Delić.

''Radi se o vandalizmu iz materijalnih razloga. Samo uz ozbiljnu i dobro organizovanu akciju nadležnih organa, moguće je uhvatiti počinioce. Pojačaćemo portirsku službu na groblju, a ove godine planiramo da postavimo i video nadzor. Groblje nije moguće potpuno fizički zatvoriti'', rekao je Aleksandar Bogunović, direktor JKP ''Komunalprojekt''.

Pre nekoliko godina na groblju u Pivnicama, dvojica muškaraca, od koji je jedan bio maloletan, obili su porodičnu grobnicu i otvorili sanduke troje pokojnika. Nakon što su uhapšeni, priznali su da im je namera bila da odnesu sve vrednije stvari.

Javnost u Bačkoj Palanci, sa gorčinom se priseća kada je lokalni kamenorezac, sa grupom pomagača, krao nadgrobne poloče na grobljima u opštini Bačka Palanka.

''Groblje je potpuno nezaštićeno. Nema video nadzora, čuvarske službe, nema osvetljenja. To je javna površina na koju svako može da dođe kada želi. Spomenik moga brata je prepušten sam sebi. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da otac i ja dolazimo da dežuramo, da ga zaštitimo'', kaže Delić.

Neprijatnosti nisu pošteđeni ni zaposleni na groblju. Krajem prošle godine, jedna porodica optužila ih je za krađu. Iako je istraga pokazala da je nakit sa pokojnice skinuo njen unuk, radnici na groblju kažnjeni su novčano, zbog, kako im je objašnjeno, narušavanja ugleda firmi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Groblje u Bačkoj Palanci godinama na meti vandala

Izvor: BackaPalankaInfo.com, 17.Jan.2018

BAČKA PALANKA – Groblja u opštini Bačka Palanka otvorena su dvadeset i četiri sata dnevno, imaju veoma loše osvetljenje i ne poseduju video nadzor. Sve to olakšava vandalima, da nesmetano uništavaju spomenike i kradu mobilijar. Zbog sve češćih pritužbi građana na ponašanje huligana, nadležni...

Nastavak na BackaPalankaInfo.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.