Bačka Palanka: Nastavnici ne odustaju od svojih zahteva

Izvor: RTS, 10.Okt.2018, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačka Palanka: Nastavnici ne odustaju od svojih zahteva

Profesori Gimnazije „20. oktobar" iz Bačke Palanke ne odustaju od svojih zahteva da se imenuje direktor koga je izabrao kolektiv, a nakon što su prekjuče potpuno obustavili nastavu, najavljuju novi protest u petak. Direktor nije imenovan iako je Nastavničko veće većinski i u roku na to mesto izabralo dosadašnju direktorku Tamaru Antić. Ovo je drugi slučaj u Opštini Bačka Palanka, da je na mesto direktora koga je izabrao kolektiv, bez objašnjenja, postavljen vršilac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dužnosti.
Dva dikretora, koji imaju većinsku podršku svojih kolega, od ove godine više ne vode svoje škole.

"Kada dvadeset i devetoro ljudi uz opasnost da će ostati bez posla, stane iza vas to stvarno treba svima nama da bude neki signal. Znači šta se tu sada dešava?" pita se Tamara Antić- bivša direktorka Gimnazije „"20. oktobar" i Bačkoj Palanci.
„Na koji će način novi direktori da rade. Da li treba da rade čestito i pošteno i da ne budu izabrani, ili da budu članovi neke stranke i da budu izabrani, bez obzira da li ih koletiv podrži ili ne," kaže Dušan Jovanov, bivši direktor OŠ „Mileta Protić" u Tovariševu.
Da je prevagnula stranačka pripadnost, a ne stručnost sumnjaju i jer se više članova Školskog odbora žalilo da su dobijali pozive iz lokalne samouprave.
„Ne samo ja, već još članova Školskog odbora je na toj poslednjoj sednici na kojoj smo glasali za kandidate reklo isto da su imali pozive sa tendencijom da glasaju za drugog kandidata i da će imati korist, da ne kažem protiv uslugu za to," kaže Radmila Ilić, članica Školskog odbora Gimnazije „20. oktobar".
Oba direktora su nestranačke ličnosti, a uprkos regularnim izborima, nadležni pokrajinski sekretarijat postavlja v.d. direktore. Umesto odgovora zašto se ne poštuje odluka zaposlenih u gimnaziju su stigle tri vanredne inspekcije.
„ Sa mišljenjem sva tri inspekcijska nadzora da u Gimnaziji nije bilo kršenja zakona, da je procedura protekla regularno i po zakonu. Od drugog jula nikakvih smetnji nema da pokrajinski sekretar da mišljenje o jednom od kandidata," navodi Duška Lalić, predsednica Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u Gimnaziji „20. oktobar".
Mišljenje sekretarijata, ministar prosvete po važećem zakonu ne mora da posluša, a dok ono ne stigne Pokrajisnki sekretarijat je nadležan da postavlja vršioce dužnosti direktora.
Zaposleni podsećaju ministra da je prilkom usvajanja zakona, gde mu se daje mogućnost da sam bira direktore škola, rekao da će podržati direktore koje iznedri kolektiv.
„Ja da sam na mestu ministra ja bih rekal zašto je ovo uošte kod mene? Zašto ovaj slučaj dolazi kod mene kada je sve to tako jasno? Valjda treba da se bavi stvarima koje su važnije i gde postoji neka dilema. Ovde dileme nema," kaže Tamara Antić, bivša direktorka Gimnazije „"20. oktobar" u Bačkoj Palanci.
Ali dilemu imaju dve državne institucije, od kojih je danas u RTS stigao suprotan odgovor.
Dok u pokrajinskom sekretearijatu tvrde da su još 13. septembra ministarstvu poslali celokupnu dokumentaciju i da se do „dana današnjeg ministarstvo nije obraćalo pokrajinskom sekretarijatu za dostavljanje dodatne dokumentacije", u Ministarstvu prosvete kažu da je sekretarijat u ponedeljak posetio pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić i da je „uvidom u ekspediciju pošte ustanovljeno da je greška u slanju dokumentacije bila do Pokrajinskog sekretarijata".
Ministarstvo navodi da će u gimnaziji biti ponovo raspisan konkurs, jer je pokrajinski sekretarijat, probijanjem rokova, narušio izbornu proceduru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gimnazija u Bačkoj Palanci, obustava rada do imenovanja direktora

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 11:51

Zaposleni u Gimnaziji "20. oktobar" u Bačkoj Palanci u ponedeljak će potpuno obustaviti rad, sve dok se ne ispune štrajkački zahtevi, saopštili su iz Sindikata prosvetnih radnika ove gimnazije. Časove neće držati 32 profesora ove škole, sve dok ministar prosvete ne okonča zakonski sproveden...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.