Izvor: Radio 021, 07.Dec.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psi i dalje u opštinskom azilu koji je pre mesec dana zatvoren zbog loših uslova

Opštinskom prihvatilištu za pse u mestu Nova Gajdobra kod Bačke Palanke privremeno je zabranjen rad zbog loših uslova u kom su držane životinje.

Ipak, tamo se i dalje nalazi 127 pasa, a građani koji su slučaj prijavili inspekciji, sumnjaju da će privremeno zatvaranje i kažnjavanje nadležne u opštini naterati da stanje poprave.

Ovo prihvatilište za pse veterinarski inspektor zatvorio je 31. oktobra na 60 dana i naložio da isprave nedostatke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Učinio je to nakon prijave građanke, koja je u azil slučajno uspela da uđe, jer je kapija ostala otključana.

"Svi su bili onako u grupama po 30 pasa i malih i velikih, i bolesnih i kljakavih i onih koji umiru", kaže stanovnica Bačke Palanke Milica Janković.

Iz Uprave za veterinu odgovaraju da se uočene nepravilnosti ogledaju prvenstveno u neobučenosti radnika i u nedostatku veterinarskog nadzora i nege. Dodaju da je inspektor podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Javnog preduzeća "Komunalprojekt" i odgovornog lica, kao i to da su do sada iz istog razloga više puta kažnjavani.

"I čemu ta rešenja ako se ništa nije popravilo u prihvatilištu? To je jedan običan kazamat", kaže Janković.

U opštini o prihvatilištu za pse ne žele da govore. Upućuju na JP "Komunalprojekt" koje je za njega nadležno, ali i tamo nisu spremni za razgovor.

Ipak, Milica je sa direktorkom preduzeća ranije razgovarala i od nje dobila pismo koje su uputili predsedniku opštine nakon zatvaranja azila, a u kom se žale da se već duže vreme suočavaju sa problemima koji ugrožavaju njegovo funkcionisanje, da od samog osnivanja do danas nije pribavljena saglasnost nadležnih za uslove za boravak pasa i da već duže vreme tamo nema veterinara, što je uzrokovalo loše zdravstveno stanje pasa.

A da je svakodnevno prisustvo veterinara obavezno, kao i drugačiji, otvoreniji pristup, navode u novosadskom prihvatilištu.

"Morate vrata prihvatilišta otvoriti za građane", kaže za N1 direktor JP "Zoohigijena" Aleksandar Bursać.

U prihvatilištu je nakon zatvaranja ostalo 127 pasa. Za njihovo udomljavanje sada se bore grupe za zaštitu životinja na drutvenim mrežama.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Bačka Palanka

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.