Znate li šta STVARNO prikazuje BMW-ov logo? Iznenadićete se! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li šta STVARNO prikazuje BMW-ov logo? Iznenadićete se! (FOTO)

Nema veze sa automobilima.

Prošlo je više od veka otkako je u Bavarskoj osnovana kompanija koja će stvoriti neke od najboljih automobila svih vremena.

Koreni sežu u 1913. godinu kada je Karl Rap osnovao firmu "Rapp Motorenwerke" koja se bavila proizvodnjom avionskih motora. Zbog toga se BMW i njegov logo povezuje sa vazduhoplovnom industrijom, a posebno propelerom. Ali, to je potpuno pogrešno.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << BMW je nedavno odlučio da zađe u detalje i jednom za svagda razreši to pitanje. BMW ili duže Bayerische Motoren Werke nastaje 1917. godine pomenutim osnovama. Zahvaljujući velikoj potražnji za motorima vojnih aviona, dolazi do rapidne ekspanzije, a BMW punih pet godina nema nikakav logo.

"BMW jednostavno nije bio u svesti javnosti", kaže Fred Jakobs, šef BMW-ovog Classic odeljenja. Ekspanzija je bila toliko brza da u kompaniji izgleda nisu stigli da razmišljaju o amblemu.

BMW 1917. od Rappa preuzima amblem i uz dodatak imena i dva zlatna kruga nastaje prvi logo. A plavo-bela polja dolaze kao službene boje Bavarske. Postavljena su u naopakom položaju jer je tada bilo zabranjneo da se službene državne oznake koriste u komercijalne svrhe.

Posle toga je u nekoliko reklama iznad avionskog propelera stajao natpis kako bi se kompanija povezala sa korenima u vazduhoplovnoj industriji. Neki su u tome videli i logo marke, a BMW jednostavno nije hteo to da menja.

"BMW dugo nije razmišljao o tome da ispravi mit da je BMW-ov logo propeler", kaže Jakobs.

Prvi motocikl s BMW-ovom oznakom bio je R32, a nastao je 1923. godine.

BMW-ov logo je u nekoliko navrata modernizovan, a poslednja promena dogodila se 1997. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.