Vučić na obeležavanju dana BIA: Radite uvek samo za svoju Srbiju

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na obeležavanju dana BIA: Radite uvek samo za svoju Srbiju

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obeležava 120. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja BIA. Naša služba mora da sarađuje sa svima, ali u njoj nema mesta za one koji će raditi za druge zemlje, poručio je predsednik Aleksandar Vučić. Direktor Agencije Bratislav Gašić je rekao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi, predstavnici 60 inostranih delegacija, diplomatskog kora, predstavnici crkava, Grada Beograda.

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.
Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film "Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina".
Na akademiji se obratio predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je pred Srbijom izuzetno teško vreme, a da je najvažniji cilj očuvanje mira, slobode i nezavisnosti u donošenju odluka.
Vučić je rekao da će se i dalje ulagati napori da se poboljša životni standard pripadnika BIA.
"U realnom smislu povećavamo primanja. U odnosu na druge svetske službe smo mali, ali brzina napretka, rasta primanja u našoj službi nije manja u odnosu na njih. Nastavićemo sa ubrzanim opremanjem naše službe", kazao je predsednik Srbije.
Vučić je naveo da tražimo od partnera da poštuju nezavisnost Srbije, suverenitet naše zemlje, da sami donosimo odluke, čuvamo bezbednost naše zemlje.
"Da bismo je sačuvali, moramo da čuvamo i druge, a ti drugi moraju da nam pomognu u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i problema migracije", kazao je Vučić.
Predsednik je ukazao da Srbija mora da sačuva nezavisnost u donošenju odluka da bi mogla da opstane kao suverena zemlja.
"A to znači nezavisna služba. Naša BIA mora da sarađuje sa svima, ali u njoj nema mesta za one koji će da rade za druge zemlje. Imate samo jednu zemlju. Radite uvek samo za svoju Srbiju. To je preduslov da bismo mogli da sačuvamo Srbiju kao vojno neutralnu, nezavisnu, suverenu zemlju, koja sama donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti", istakao je Vučić.
Niko nije dozvolio da se Srbi i Albanci dogovore
Ukazao je na srpsko-albanske odnose, rekavši da niko nije dozvolio da se Srbi i Albanci dogovore, već da svi misle da na te odnose treba da utiču, kao da mi ne živimo na ovom prostoru.
"S tim moramo da se pomirimo, ali moramo da snažimo svoju poziciju, jačamo svoju nezavisnost, armiju, ne da bismo pobeđivali nekog u vojnom sukobu, već da možemo da garantujemo bezbednost, da se 1999. godina ne ponovi", istakao je predsednik Srbije.
Poručio je pripadnicima BIA da u svakom trenutku, u svakoj misli, imaju u vidu činjenicu da jedini posao kojim se bave, najvažnije i najsvetije, jeste da odbrane interese Srbije, da budu svoj na svome, da budu čvrsti, tvrdi, hrabri, i da im Srbija bude ishodište i najvažniji cilj očuvanje slobode i suvereniteta.
Vučić je naveo da tražimo od partnera da poštuju nezavisnost Srbije, suverenitet naše zemlje, da sami donosimo odluke, čuvamo bezbednost naše zemlje.
Ukazao je da, u ekonomskom smislu, teško da pamtimo bolje godine, jer svi podaci pokazuju da brzo napredujemo, što se, kaže, može videti i po opremi BIA.
Čestitao je pripadnicima BIA na dobrim rezultatima i poželeo da još uspešnije obavljaju svoj posao u budućnosti.
Stranim gostima predsednik Vučić je poželeo da se osećaju kao kod svoje kuće, rekavši da je kod Srba najveća uvreda kada neko kaže da nisu bili dobri domaćini.
Na početku obraćanja, Vučić se našalio sa prisutnima, pošto je nekome u publici zazvonio mobilni telefon.
"Kod mene u kabinetu veća je disciplina nego u BIA, i tako nešto se ne bi desilo", konstatovao je Vučić, dodajući da je u pitanju šala.
BIA prepoznata i uvažena 
Direktor BIA Bratislav Gašić je poručio da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.
Dodao je da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina, kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.
Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.
"Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji će činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima", rekao je Gašić na svečanosti.
On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio "vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića", koji, kako je naveo," svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu".
"Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti, Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera", poručio je Gašić.
Prisutnima se obratio i direktor Bezbednosno-informativne agencije Grčke Panajotis Kontoleon.
"Postoji mnogo sporazuma koji se odnose na trenutne i buduće pretnje našim nacijama i našim ljudima, i kako se pojačava saradnja naših službi, tako i one imaju sve više koristi jedne od drugih. Ne mogu da ne primetim paradoks da tajne službe sarađuju na otvoren način pun poverenja", istakao je Kontoleon. 
Kako je civilna bezbednosno-obaveštajna služba u Srbiji zakonom uređena od 17.oktobra 1899, taj datum i BIA obeležava kao svoj dan.
Kao posebna organizacija Vlade Srbije, pod sadašnjim imenom, formirana je na osnovu Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji 2002. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Gašić: I dalje ću beskompromisno voditi BIA ka napretku

Izvor: RTV Pink, 24.Okt.2019, 00:10

Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.