USTALA BIA: Vila sa Košara digla celu Bezbednosno-informativnu agenciju na noge! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2021, 19:34

USTALA BIA: Vila sa Košara digla celu Bezbednosno-informativnu agenciju na noge! (VIDEO)

BIA danas proslavila svoj 19. rođendan

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) danas je obeležila 122. godišnjicu osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 19 godina od osnivanja BIA, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao svoj dan.

Današnja BIA formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine. BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije.

Aleksandar Vučić obišao je danas, tokom posete BIA, laboratorije i Operativni centar Beogradskog centra BIA i istakao da ni u najrazvijenim zapadnim zemljama nema tako dobro opremljenih laboratorija kao što je u BIA.

Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić, prethodno su položili su venac ispred memorijalnog zida u znak sećanja na poginule pripadnike Agencije.

U okviru svečane proslave i rođendana BIA, izvedena je i užička numera "Vila sa Košara" u izvođenju Danice Crnogorčević, a izvedba je oduševila sve u sali.

Svi prisutni su uz gromoglasan aplauz ustali na noge i pokazali da je BIA uz svoj narod na Kosovu!

Pesma nosi dve važne poruke, jedna je poziv Srbima da ponovo krenu u odbranu Kosova i Metohije protiv "dušmana" kao što su to radili i junaci sa Košara, a druga je da služi kao opomena onima koji se ovom pozivu ne odazovu.

Bitka na Košarama simbol je odbrane državne granice, a trajala je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije. Stradalo je 108 vojnika, dok je preko 150 ranjenih.

Vila sa Košara

Krvav mjesec vrh Košara

Grobnice ga srpske skrile

Jeznim ehom mrak damara

I jecajem gorske vile

Smrtnim ropcem šuma zbori

Vratite se braćo mila

Zar vam muški rs ne kori

Posestrima vaša vila

Odsjekli joj psi uvojke

Sustigla je mrska hajka

Al’ se ne da zor đevojka

Nagorkinja naša majka

No krstače ove straži

I amanet vitezova

Junačke im rane blaži

Starom pjesmom sa Kosova

Tiho tuži i zapjeva

Ne navikla na okove

Ko Kosovka negda djeva

Mrtvu braću pjesmom zove

Vratite se sokolovi

Vratite se meni ‘amo

Traže od nas prađedovi

Da dušmane išćeramo

Dižite se div junaci

Počivati ne smijete

Treba jaram da se zbaci

I da opet poginete

Nema Kosmet ko da brani

Trulije su njine kosti

Dižite se opjevani

A njima nek Bog oprosti

Oni mrtvi svijetom hode

Nije su ni bili živi

Ajde braćo ustaj rode

Juriš sokolovi sivi

A ja gledam lijuć’ suze

Gdje nas mrtvi žive kade

Ko nam braćo dušu uze

Svi za vilom nismo jude!

Danica Crnogorčević (devojačko Nikić) crnogorska je pevačica etno i duhovne muzike.

Danica Crnogorčević, danas je jedna od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike iz Crne Gore. Rođena je u Baru, ljubav prema duhovnoj muzici se pojavila u detinjstvu, na časovima veronauke, a ozbiljniji i smisao u cilju istraživanja etnosa srpskog naroda pojavio se tokom srednjoškolskog obrazovanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.