Skupština sutra nastavlja rad, opozicija zabrinuta zbog ovlašćenja direktora BIA

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2018, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština sutra nastavlja rad, opozicija zabrinuta zbog ovlašćenja direktora BIA

Skupština Srbije završila je rad, a rasprava o izmenama zakona iz oblasti odbrane, bezbednosti i međunarodne vojne saradnje biće nastavljena sutra u 10.00.

O tim zakonima vodi se objedinjena načelna rasprava.

Opozicija je izrazila zabrinutost da se novim Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) daju velika ovlašćenja direktoru BIA, koji je trenutno Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i visoki funkcioner Srpske napredne stranke.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kazao je da je neprihvatiljivo da direktor BIA odlučuje o sistematizaciji mesta u toj agenciji "tim pre što je reč o partijskom apartčiku iz SNS-a", koji je postavljen na to mesto bez ikakvih kvalifikacija tako da se ugrožava bezbednost država.

Poslanica pokreta Dosta je bilo Ana Stevanović kazala je da činjenica da je direktor BIA partijski funkcioner i da će nakon usvajanja predloženih izmena moći da zapošljava koga hoće, što sugeriše da može doći do partijskog zapošljavanja.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković uglavnom je kritikovao predložene izmene zakona o kojima se raspravlja, rekavši da bi se njihovim usvajanjem maksimalno povećala lična vlast ministra odbrane i direktora BIA.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić rekao je da ta stranka predlaže da se iz skupštinske procedure povuku izmene Zakona o BIA kako direktor te agencije ne bi dobio ogromnu moć bez kontrole, jer to ne bi bilo dobro ni za sistem bezbednosti ni za građane.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je Gašić odličan direktor BIA i da je bio izuzetno dobar ministar odbrane, dok je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović kazao da Gašić ispunjava sve zakonom propisane uslove da bi bio direktor te agencije.

Poslanici raspravljaju i o godišnjem planu upotrebe Vojske i drugih snaga u multinacionalnim operacijama u 2018. godini i učešće pripadnika oružanih snaga u mirovnim operacijama i o vojnoj saradnji sa Grčkom, Republikom Srpskom (BiH) i Rumunijom u oblasti odbrane.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izrazio je "apsolutno protivljenje" učešću VS u bilo kojoj mirovnoj misiji UN ili EU i kazao da je predloženi set izmena zakona o vojsci "kozmetičke prirode".

Na dnevnom redu su predlozi izmena zakona o Vojsci i Zakona o BIA, o odbrani, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme i o vojnom obrazovanju, kao i Memorandum o razumevanju vlada Srbije i Izraela u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.