Brnabić: Vučić naložio ispitivanje moguće špijunske afere

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Nov.2019, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Vučić naložio ispitivanje moguće špijunske afere

BEOGRAD - Premijerka Brnabić rekla je da je predsednik Vučić dao nalog VBA da ispita moguću špijunsku aferu o vrbovanju srpskih agenata nakon pisanja pojedinih medija.

Prema ranijem pisanju Radia Slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koji to navodno dokazuje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

"Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-bezbednosnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas. Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage", kaže Ana Brnabić za "Blic".

Jutros je iz Predsedništva za sutra najavljen sastanak predsednika Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan- Harčenkom, ali nije poznato da li taj susret ima veze sa ovim slučajem i na čijiu inicijativu dolazi do njega.

Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni "ruski obaveštajac" daje plastičnu kesu "srpskom agentu", koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao "srpski agent", nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa.

Snimak je objavljen 17. novembra.

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

"Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine".

Nadovezao se u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac.

"Ne znamo ni ko je autor snimka", dodao je.

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica "Microsoft Azure".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Predsednik preduzeo prve korake: Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2019

Sednica je zakazana povodom moguće špijunske afere u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 18 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.Sednica je zakazana povodom moguće špijunske afere u kojoj ruski špijuni...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.