Poverenik pokrenuo predlog za ocenu ustavnosti Zakona o BIA

Izvor: N1 televizija, 14.Jun.2018, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik pokrenuo predlog za ocenu ustavnosti Zakona o BIA

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Ustavnom sudu predloge za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Šabić je podneo predloge navodeći da su nakon izmena sprovedenih tim zakonima, Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i BIA "praktično izuzeti iz jedinstvenog sistema slobode pristupa informacijama uređenog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao jedinstvenog sistema zaštite tajnih podataka uredjenog Zakonom o tajnosti podataka".

"Odredbe koje predviđaju da na predlog Ministarstva odbrane Vlada 'bliže uređuje' podatke koji se 'štite', odnosno 'ne mogu učiniti dostupnim javnosti', kao i odredbe kojima se neki dokumenti BIA klasifikuju po vrsti a ne s obzirom na sadržinu, ne samo da su suprotne odredbama oba pomenuta zakona čime se narušava jedinstvo pravnog sistema, nego i članu 51. Ustava kojim je određeno da se pravo na pristup informacijama koje su u posedu državnih organa ostvaruje u skladu sa zakonom", naveo je poverenik.

On je naveo i da "sporna odredba" člana 102. Zakona o odbrani nije u skladu ni sa članom 41. Ustava Srbije, kojim je proklamovano da je Vojska Srbije pod demokratskom i civilnom kontrolom, jer, kako je ocenio, "otvara mogućnost da se prava javnosti ograničavaju, čak i isključuju i mimo kriterijuma i uslova utvrdjenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o tajnosti podataka".

"Odredbe člana 20v Zakona o BIA kojima se uređuje obrada podataka o ličnosti u postupku bezbednosne provere, kojima se uz ostalo predviđa da direktor BIA praktično uređuje obradu podataka, suprotne su članu 42. Ustava Srbije koji predviđa da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom", kaže se u Šabićevom saopštenju.
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Poverenik pokrenuo predlog za ocenu ustavnosti Zakona o BIA

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2018

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Ustavnom sudu predloge za ocenu ustavnosti određenih odredbi Zakona o odbrani i Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, saopšteno je iz kancelarije poverenika...Šabić je podneo predloge navodeći...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.