Poslanici o BIA i spoljnim faktorima, Rusiji i penzijama

Izvor: N1 televizija, 09.Okt.2018, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o BIA i "spoljnim faktorima", Rusiji i penzijama

Poslanici u Skupštini Srbije danas su se najčešće interesovali za izjavu predstavnika BIA o navodnom opozicionom delovanju protiv državne bezbednosti, o situaciji na Kosovu i Metohiji i odnosu Rusije prema ideji o razgraničenju.U okviru izmena Zakona o zaštiti životne sredine raspravljalo se o GMO proizvodima i o tome ko je za ulazak u EU, a ko ne.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović upitao je premijerku Srbije Anu Brnabić da li je saglasna sa izjavom visokog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << službenika Bezbednosno informativne agencije Marka Parezanovića da je najveća pretnja po bezbednost Srbije delovanje spoljnog faktora preko pojedinaca iz opozicije, pojedinih medija i NVO.

 "Na osnovu kojih informacija je BIA došla do toga da su opozicionari pretnja po bezbednost Srbije. Kako je moguće da se u 2018. kao duh u boci pojavljuje duh 90-ih godina u obliku (šef nekadašnje Državne bezbednosti) Radeta Markovića", upitao je Božović.

On je pitao i da li su opozicionari neprijatelji ove zemlje jer su neistomišljenici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovan Jovanović iz poslaničkog kluba Samostalni poslanici takođe je govorio o navodima predstavnika BIA, ističući da ta retorika podseća na devedesete godine prošlog veka, te da njegove reči mogu da se shvate kao pretnja svima onima koji misle drugačije od aktuelne vlasti, što je nedopustivo.

On je pitao direktora BIA Bratislava Gašića i najviše državne zvaničnike da li će nešto preduzeti povodom izjave Parezanovića.

Jovanović je tražio objašnjenje i zašto su najviši državni zvaničnici pristali da učestvuju na skupu na kome su izrečeni ti navodi, a koji je organizovala jedan do sada nepoznata organizacija Nacionalna avangarda.

Vukadinović: Kakav je stav Rusije o ideji razgraničenja?

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokret za spas Srbije-Nova Srbija od Ministarstva spoljnih poslova Srbije tražio je objašnjenje kakav je odnos Rusije prema ideji o razgraničenju sa Kosovom i Metohijom.

On je upitao da li ministarstvo ima tu informaciju, odnosno ako ima, zbog čega je krije i dodao da se "upadljivo ćuti šta naš najbliži spoljnopolitički partner misli o tome".

Vukadinović je tražio informaciju i da li je o razgraničenju Aleksandar Vučić pričao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića o čemu se pregovara sa predstavnicima Prištine s obzirom da Priština nije ispunila ništa od onog što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

On je ukazao na najave iz Prištine da ne nameravaju da zajednici srpskih opština daju bilo kakve izvršne nadležnosti, te da je besmisleno pregovarati o bilo čemu sa nekim ko ne ispunjava ono što je dogovoreno.

Radulović je pitao zašto se ne sprovede dijalog oko Predloga zakona o Kosovu i Metohiji koji je DJB podneo, a kojim se, po njemu, može bez kršenja Ustava Srbije i Rezolucije 1244 uz korišćenje modela Danske i Farskih ostrva praktično rešiti pitanje statusa i definisati dalja pregovaračka pozicija Srbije u vezi Kosova.

Radeta: Ne mogu Mali i Đorđević da odlučuju o penzijama

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta interesovala se za ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija i pitala je premijerku Anu Brnabić ko u Vladi Srbije može da procenjuje koja grupa penzionera treba da dobije penzije u skladu sa novim zakonom i povećanjem penzija.

 Ona je ocenila kako nigde u svetu ne postoji mogućnost, kao što je ima Vlada Srbije, da određuje usklađivanje penzija, jer kako je dodala, ne mogu ni Brnabić ni ministri finansija i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Siniša Mali i Zoran Đorđević da biraju selektivno kome će i na koji način biti isplaćivane penzije.

Polemika Obradovića i ministra Trivana o GMO

U okviru izmena Zakona o zaštiti životne sredine raspravljalo se o genetski modifikovanim proizvodima, ko je za ulazak u EU i NATO, a ko ne, ko je prava opozicija u srpskom parlamentu i da li meta političkih napada mogu da budu članovi porodice.

Polemika je počela kada je lider Dveri Boško Obradović ukazao da nije usvojen amandman njegove poslaničke grupe koji ima za cilj da spreči korupciju i zloupotrebe, jer izmenama Zakona o zaštiti životne sredine nije predviđeno kako će se sredstva iz fondova EU dodeljivati poljoprivrednicma u Srbiji.

On je upitao da li je razlog za odbijanje amandmana taj što će sredstava biti dodeljivana po stranačkoj pripadnosti.

Obradović se potom usprotivio širenju GMO proizvoda u Srbiji navodeći da se u Srbiju uvozi GMO seme i tražeći odgovore ko je GMO lobista u Srbiji.

"Ko stoji iza te obaveze koja nam se nameće da bismo ušli u Svetsku trgovinsku organizaciju i EU, da moramo da promenimo postojeći zakon koji zabranjuje uvoz i promet GMO", upitao je Obradović.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan mu je odgovorio da vlada radi u interesu Srbije i da ne radi ni po čijem nahođenju.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da o EU priča čovek koji je juče bio protiv EU, a danas u okviru Saveza za Srbiju za EU.

Obradović mu je odgovorio da on svoje stavove o EU nije promenio, ali da jesu "nekadašnji predstavnici radikala, koji su se preobukli u SNS i postali sluge EU".

U raspravu se umešala i poslanica SRS Vjerica Radeta koja je pitala zašto predstavnici "saveza koji su se skupili sa koca i konopca svoje frustracije leče pominjući SRS" i nazvala Obradovića "ljotićevcem", a potom optužila da je glavni NATO lobista zajedno sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Obradović je kazao da SRS umesto SNS napada opoziciju što je licemerno.

"Napadate kolege iz opozicije, ako smo uopšte kolege. Očigledno radikali imaju novčanu nadoknadu za ćutanje njihovih poslanika već 2,5 godine...Recite kakva ste vi to opozicija kad ne smete da napadnete najveću političku ličnost u Srbiji", objasnio je Obradović i dodao da je lako napadati njega, a teško Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ocenio je da je suština shvatanja politike i opozicije prema Obradoviću napadanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i spominjanje njegove porodice.

"To je bruka i sramota, ne znam da li se kolege koji se predstavljaju kao demokrate i evropejci slažu sa tom definicijom opozicije", upitao je Martinović.

On je dodao da je Skupština mesto za debatu političkih rivala, a ne nečijih porodica.

"Mi smo politički rivali, ali ja nisam politički rival sa ocem Jeremića ili bilo čijim bratom ili suprugom. To da se spominje bio čiji član porodice je nedopustivo, niko od nas iz poslanika SNS-a ili vladajuće koalicije nije spomenuo članove porodice nekoga iz Saveza za Srbiju", zaključio je Martinović.

Skupštinu prati novinar N1 Đorđe Nasković:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.