Na teritoriji Srbije deluje veliki broj bezbednosno-obaveštajnih sistema

Izvor: RTS, 20.Nov.2019, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na teritoriji Srbije deluje veliki broj bezbednosno-obaveštajnih sistema"

Javnost u Srbiji se zainteresovala za snimak na kojem ruski obaveštajac navodno daje novac srpskom agentu. BIA je tokom dana potvrdila autentičnost snimka a predsednik Srbije Aleksandar Vučić za sutra u 18 časova je sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.
Načelnik Uprave za analitiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BIA Relja Željski rekao je, gostujući u emisiji "Oko magazin" na RTS-u, da su scene kao sa navedenog snimka česte i da je reč o realnoj situaciji.

"Začudili ste se koliko se to često dešava na ulicama Beograda i drugih velikih gradova širom sveta", naveo je Željski uz ocenu da nije reč ni o čemu neuobičajenom niti spektakularno novom.
Na pitanje ko je čovek sa snimka, Željski e rekao da ne može da saopšti njegov identitet ali da može da kaže da službe bezbednosti, pre svega VBA, intenzivno i profesionalno sagledavaju sve aspekte slučaja i informišu državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
Ističe da se svim subverzivnim delovanjima na dnevnom nivou obaveštavaju ljudi koji rukovode državom
Željski je napomenuo da će o detaljima javnost saznati nakon sutrašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koju je predsednik Vučić zakazao za 18 časova.
Na pitanje o prirodi odnosa između osoba na snimku, Željski je naveo da je granica odvijanja i realizacije agenturnog odnosa zapravo granica do koje dopire mašta, a obaveštajci često umeju da budu vema maštoviti.
Željski je napomenuo da u ovom trenutku na teritoriji Srbije deluje veliki broj obaveštajno-bezbednosnih sistema, među kojima su sistemi velikih država kao SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine ali i zemlja iz okruženja, kao što su Albanija ii Hrvatska.
Navodi da se Srbija nalazi u specifičnim i teškim okolnostima i da se rukovodstvo nalazi pod pritiskom da odustane od određenih strateških pravaca
Upitan da li to ima veze sa Kosovom i Metohijom, Željski je rekao da u aktuelnom trenutku sve što se dešava u toj bezbednosnoj sferi ima veze sa KiM, ali i sa pokušajima da Srbija skrene sa principijelnog kursa a to je politička i vojna neutralnost.
Kaže i da obaveštajni rad ne bi trebalo odvajati od visoke politike ali da ima slučajeva kada se obaveštajne strukture otrgnu od državnih vrhova svojih zemalja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.