I računovođi u BIA beneficirani radni staž - 60 odsto ima povlastice iako ne rade NIKAKAV opasan posao

Izvor: BKTV News, 22.Jan.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I računovođi u BIA beneficirani radni staž - 60 odsto ima povlastice iako ne rade NIKAKAV opasan posao

Analiza!

Dodelom beneficiranog radnog staža i onima koji ne rade opasne i po zdravlje štetne poslove državna kasa oštećena za najmanje 13,3 miliona evra. Ako se tome doda da jedan deo zaposlenih ima i dodatak na platu, odnosno drugačije koeficijente ta cifra se menja naviše.

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je oko 110.000 radnika u Srbiji ostvarilo pravo na beneficirani radni staž, odnosno ranije će odlaziti u penziju. Njih čak 65.000 je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zaposleno u državnim organima i dobili su beneficirani radni staž na osnovu nejasno definisanih kriterijuma.

Član 56 Zakona o PIO predviđa tu mogućnost za osobe zaposlene u MUP-u, Vojno-bezbednosnoj agenciji, Vojno-obaveštajnoj agenciji, za profesionane pripadnike Vojske Srbije, zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Međutim, ono na šta ukazuje DRI je to da među radnicima koji su ostvarili pravo na beneficirani radni staž ima onih koji obavljaju poslove za koje nema nijednog od uslova navedenih u zakonu, poput administrativnih, tehničkih i šalterskih radnika, PR-ova, pa čak i komercijalista...

Uvidom u izveštaj DRI u MUP-u beneficirani radni staž ima osoba zaposlena na poslovima protokola u Direkciji policije i to na godinu dana radnog staža piše joj se 14 meseci staža osiguranja. U Ministarstvu odbrane beneficirani radni staž ima dirigent u reprezentativnom orkestru Garde zatim, tu pogodnost ima i dirigent u orkestru Policije koji ima četiri meseca beneficiranog radnog staža na godinu dana.

U Ministarstvu odbrane beneficirani staž ima i referent za planiranje nastave na usavršavanju. U BIA beneficirani staž ima i likvidator obračuna plata i naknada i to umesto 12 meseci staža toj osobi zaračunava se 15 meseci radnog staža.

Državna revizorska institucija se najpre obratila ministarstvima da im dostave podatke o sistematizaciji i aktove kojima su regulisali beneficirani radni staž, iz kojih su došli do određenih nalaza i zaključaka ko su ljudi koji bi trebalo da imaju beneficirani radni staž, a ko ne.

Foto:Medija centar

Sada se od ministarstava očekuju povratni izveštaji, nakon čega će DRI izraditi revizioni izveštaj u kojem će utvrditi šta je u međuvremenu urađeno, i šta još treba da se uradi kako bi se problem rešio.

Zbog utvrđenih nepravilnosti DRI je dala rok državnim organima od 90 dana da izrade jasnu metodologiju po kojoj njihovi zaposleni ostvaruju pravo na "dopunski staž".

Novac koji država izdvaja za beneficije nije mali.Reč je o oko četiri milijarde dinara, a DRI upozorava da je oko 60 odsto utroška tih sredstava pod znakom pitanja, te da treba preispitati ko sve ima beneficirani staž.

Preporuke državnih revizora i zaključci iz izveštaja upućeni su na adrese ministarstava odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, pravde, BIA, Poreskoj upravi, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kako bi sa Ministarstvom za rad, koje je nadležno za ta pitanja, utvrdili način i postupak dodeljivanja "dodatnog staža".

Pravilnike kojima se uredjuje pitanje beneficiranog staža za ministarstva, agencije i uprave koje je nedavno u izjavama medijima navela državna revizorka, sporazumno uređuju nadležni ministri sa ministrom nadležnim za penzijsko i invalidsko osiguranje, ističe se u izjavi Ministarstva za rad koja je dostavljena BKTVNews.

U tom smislu, kako dodaju u Ministarstvu, to pitanje treba sagledavati sa stanovišta postojanja njihove saglasnosti za definisanje beneficiranih radnih mesta.

Ministarstvo rada nema primedbi na izveštaj DRI 

Državni organi su u obavezi da izrade jasnu metodologiju po kojoj njihovi zaposleni ostvaruju pravo na "dopunski staž", i mi pratimo šta oni rade i da li ima pomaka po tom pitanju, kaže vrhovni državni revizor Svetlana Toma Anokić.

Toma Anokić je u izjavi za BKTVNews pohvalila Ministarstvo rada koje je odmah reagovalo i navelo da nema primedbe na izveštaj DRI, te da su saglasni sa nalazima izveštaja.

Državna revizorka dodaje i da je tokom decembra, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija od Ministarstva rada zatražila saglasnost za beneficirani radni staž za pojedina radna mesta, i da ih je Ministarstvo odbilo sa preciznim uputstvom, pozivajuči se upravo na izveštaj DRI. “Ovo je najbrža reakcija u svim revizijama”, ističe s zadovoljstvom Toma Anokić.

Pojašnjava da je moguće dostaviti primedbu na izveštaj DRI i pre publikovanja izveštaja, odnosno primedbu na Nacrt izveštaja "i dobili smo je od Ministarstva finansija", navodi Toma Anokić.

Ona na pitanje koja su to beneficirana radna mesta u Ministarstvu finansija kaže da se ne spori radno mesto poreskog policajca, ali da u Poreskoj upravi ima administrativnih mesta koja ne podrazumevaju rad na terenu.

Tu je zakon jasan i rekao je da administrativna  mesta ne bi trebalo da imaju beneficirani radni staž, ističe državni revizor.

Inače, u Ministarstvu odbrane oko 72 odsto zaposlenih ima beneficirani radni staž, i taj procenat važi poslednje četiri godine. U MUP-u Srbije je tokom 2013. i 2014. bilo 95 odsto zaposlenih s beneficiranim radnim stažom, a tokom 2015. i 2016. taj procenat je pao na 83-84 odsto.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.