Gosti o grupisanju opozicije: Odgovor na nenormalno stanje

Izvor: N1 televizija, 23.Avg.2018, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti o grupisanju opozicije: Odgovor na nenormalno stanje

"Mislim da je inercija onih koji pokušavaju da se grupišu u opoziciji jedna vrsta prirodnog odgovora na nerormalno stanje. Imate vanustavno stanje, gde su babe i žabe, ne zna se šta je ingerencija predsednika, a šta premijerke, šta ingerencija ministarke a šta BIA", smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević.

Kako kaže Milivojević, grupisanje opozicije u dva bloka nije iznanađenje, već normalan način >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << grupisanja.

"Ne slažem se sa onim koji tvrdi da je programski nesrodno, mislim da ove dve kolone podmiruju očekivanja birača i da jesu očekivane. Šta je vladajuća koalicija nego mnogo više ob baba i žaba, ovo je jedna vrsta odgovora na ono što postoji od strane vlasti. Udruživanje vidim kao ohrabrivanje potencijalnih simpatizera u smislu moj glas neće biti bačen i ja na to gledam kao na pozitivan pomak na političkoj sceni", kaže Milivojević

Novinar Zoran Panović smatra da je to dobro za političku scenu jer se krenulo s mrtve tačke. Dodaje da je dobro da se opozicija grupiše i da ima logike u tom grupisanju.

"Ova podela je prouzrokovana situacijom u vlasti, u SNS-u je svega i svačega. Ono što nije dobro je da ja ne znam zašto postoji jedna vrsta prezira da se naprave ozbiljne političke partije i dalje su to neke grupe i pokreti. Nije dobro jer se ne pravi partija već blokovi, koji imaju isuviše tela. Tragično je da je sada skoro tri decenije od uvođenja višestranačja, naša politička scena deluje gore nego devedesetih. To devedesetih deluje normalnije nego danas. Mi nemamo izgrađene političke partije i treba da gradimo ispočetka, šta ako ovi blokovi jednom uzmu vlast, da li će da se raspadaju ili da prave partiju", kaže Panović.

Milivojević dodaje da u opozicionim blokovima ima jako malo stranaka, kao i da neke nisu ni pokušale da se konstituišu. Navodi da he ista situacija i u vladajućoj koaliciji, gde na jednoj strani stoji "narodni front SNS", dok na drugoj nema nijedne velike stranke.

"Imate jedno vanustavno stanje, gde su babe i žabe, ne zna se šta je ingerencija predsednika a šta premijerke, šta je ingerencija ministarke, a šta BIA. I jedan i drugi blok dele jedan zahtev - normalni i ravnopravni uslovi za predizbornu kampanju, oko toga se slažu. Za mene je iznenađenje da će Savez za Srbiju da se usaglasi oko nekoliko bitnih stvari. Oni mogu da brane poziciju zašto imaju levicu Borka Stefanovića i neke desničare, usaglasili su se da ako budu formirali vlast, ta vlada će biti prelazna i ona treba da pripremi regularne uslove u kojima će svaka članica da se takmiči sa svojim programom, a drugo, ukoliko ne bude legalno, neće biti ni izbora, biće bojkota", rekao je Milivojević.

On smatra da je dobro što su u Savezu za Srbiju uspeli da se usaglase oko pitanja Kosova, kao i da je dobar "novi kvalitet" u bloku Saše Jankovića koji šalje poruku da "mogu svoj glas da daju liberalnoj građanskoj opciji", koja može da se nada prelasku cenzusa.

"Ukoliko se Vučić izjasni šta je njegov kompromis za Kosovo, onda tog trenutka ta podrška nije 56 odsto, već za jednu trećinu opada, jer su njegovi glasači oni koji smatraju da je Vučić garant mira i stabilnosti i teritorijalni integritet. Manji broj glasača su oni koji smatraju da Srbija treba da uđe u EU i bez Kosova, u NATO. To što vlast tretira opozicju kao antisistemsku je manje zlo od toga da se vlast ponaša antisistemski, protivustavno, njih ne zanima Ustav, što on ne poštuje Ustav na kome se zakleo, ako on ne poštuje to znači da niko od njegovih saradnika ne poštuje, dok se Ustav ne promeni on je sveto slovo", rekao je Milivojević.

I Zoran Panović smatra da je dobro što "Kosovo nije deseta tema" i što su blokovi izašli sa jasnim stavom o Kosovu. On kaže da vlast prepoznala Savez kao protivnika što daje legitimitet toj grupaciji i dodaje da je tretiranje opozicije kao antisistemske loše.

"Ja bih SZS nazvao kao jednu vrstu polja jedne nove velike DS, na neki čudan način DS može ispasti dobitnik te koalicije. Interesantno da je najuticajniji lider Saveza Đilas nema svoju partiju, postoji asimetrija, Jeremić radi precizno, pravi odbore, mora se doći do neke infrastrukture, SZS podseća na neke ranije koalicije, ja ga zovem Depos 3 i na to liči", rekao je Panović.

Na pitanje da li vlast treba da se plaši ujedinjavanje opozicije, Panović kaže da vlast reaguje s nipodaštavanjem.

"Ova vlast ima jednu vrst revolucionarnosti, imaju potrebu da se zaokruže svuda, da nema sela gde nisu na vlasti. Svaka ideja da neko nije deo vlasti je opasna, vlast zato sve pozicje doživljava kao ne daj bože da neko drugi pobedi. Mislim da je mnogo bolje da u Srbiji ima strateškog dogovora bar oko funkcionisanja sistema, da ne bude situacija loša za Srbiju, da se i vlast i opozicija tretiraju kao nešto što je remetilačko", kaže Panović.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.