BIA obeležila svoj dan, predsednik Vučić otkazao učešće zbog novinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2017, 05:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA obeležila svoj dan, predsednik Vučić otkazao učešće zbog novinara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je danas učešće na obeležavanju Dana BIA jer dvoje novinara, iz KRIK- a i Politike, nisu dana mogli da uđu na taj prijem.

Zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, otkazao je učešće na obeležavanju Dana BIA, iako je njegov dolazak bio najavljen još juče. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju.

"Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja", navodi se u saopštenju Pres službe Predsednika.

Dodaje se da transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.

Dvoje novinara, Vesna Radojević iz KRIK-a i Dušan Telesković iz Politike su na Tviteru napisali da nišu pušteni na prijem, jer za to, kako su naveli, ne postoje bezbednosni uslovi.

Telesković je na svom Tviter profilu napisao da je obavešten da nema "bezbednosnih uslova" da izveštava sa svečane akademije povodom Dana BIA, te da ceni potez Vučića da ne ode na taj prijem.

Kasnije je napisao: "Bez obzira što cenim postupak Vučića, očekujem objašnjenje koje to "bezbednosne uslove" ne ispunjavam, ko je radio procenu i kada".

I redakcija KRIK-a je, u međuvremenu, zatražila od BIA objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević bilo zabranjeno da prisustvuje obeležavanju Dana BIA.

Ta redakcija saopštava da su sinoć sa zvaničnog mejla poslati zahtevi za akreditacije za dve novinarke te redakcije, među kojima i za Radojević.

Druga novinarka KRIK-a, Milica Vojinović je, kako kažu, ušla na događaj, dok je Vesni Radojević saopšteno da ne može da mu prisustvuje jer ne "postoje bezbednosni uslovi".

Tvrde da je Radojević insistirala da joj objasne šta to znači, a osoba zadužena za izdavanje akreditacija, koja nije želela da se predstavi, ju je pozvala da se udalji, kao i da joj je rečeno da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl, koje, kažu, nije stiglo.

Prethodno je Vesna Radojević na Tviteru napisala da je "obezbeđenje nije pustilo na prijem jer ne postoje bezbednosni uslovi da uđe".

Ne ide na ruku ni BIA, ni novinarima

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić nazvao je skandalom što pojedini novinari nisu pušteni na manifestaciju povodom Dana BIA i ocenio da to nije prvi, "a neće biti ni poslednji tog tipa", izražavajući sumnju da je ovo "farsa koja ide naruku Aleksandru Vučiću", javlja Cenzolovka.

"Ne znam iz kog razloga, možda potpuno neopravdano, ali sumnjam da je inspirator tog incidenta možda baš onaj zvaničnik koji je otkazao učešće na današnjoj manifestaciji", rekao je Lekić.

"Jer cela ta farsa ne ide na ruku ni BIA, ni novinarima", objasnio je Lekić, "već samo njemu".

"Predsednik i mene, a još važnije javnost jednim običnim ljudskim gestom može uveriti u suprotno: neka iskoristi svoj autoritet i savetuje Anu Brnabič da smeni direktora BIA. Javno ću se izviniti predsedniku", poručio je Lekić.

Sa druge strane, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović pozdravlja odluku Vučića i smatra da je on dobro reagovao, jer "ako u BIA nema mesta za novinare, onda zašto bi i predsednik išao na takve događaje".

"Potpuno je neverovatno da neko ne može da uđe u neku zgradu. Šta bi to novinar mogao da uradi dok izveštava iz sedišta BIA", upitao je Radomirović.

On misli da je "BIA napravila veliku grešku" i očekuje od direktora Bratislava Gašića da objasni novinarima koji nisu pušteni, kao i javnosti, šta se to desilo, i da se "izvini za taj potez".

Gašić: U budućnosti više pažnje moramo posvetiti – hibridnim pretnjama

Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je danas da se borba, koja se u svetu vodi za dominaciju i resurse, prelama i na našem prostoru, a da se BIA uspešno borila protiv svih bezbednosnih pretnji.

Gašić je kao najveće pretnje izdvojio terorizam, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam, prikriveno delovanje stranog faktora i organizovani kriminal.

"Svetski poredak koji je gotovo dotakao unipolarnost, ponovo traži ravnotežu između Istoka i Zapada. Rađaju se novi centri moći. Borba koja se vodi za dominaciju i resurse, prelama se i na našem prostoru, koji je kroz istoriju uvek bio turbulentan. Do sada smo se, kao služba, uspešno borili protiv svih bezbednosnih pretnji, od kojih bih ovom prilikom izdvojio one najveće: terorizam, separatizam, verski, etnički i ideološki ekstremizam, prikriveno delovanje stranog faktora i organizovani kriminal", objasnio je on.

Podsetio je da je ceo jedan vek i jedno punoletstvo od kako je 17. oktobra 1899. godine, u Ministarstvu unutrašnjih dela Kraljevine Srbije formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove.

Od tada do danas, kako je istakao, mnogo toga se promenilo i mnogo toga smo preživeli, i kao narod, i kao država, i kao Služba koja je uvek delila i deliće sudbinu svoga naroda.

"Naša odgovornost okrenuta je kako našim precima, tako i prema našim potomcima. Ali pođimo od odgovornosti koju imamo danas. Jačanje terorističkih struktura, nastalih kao eho vođenja hibridnih ratova, prevashodno uzrokovanih ekonomskim kolapsom čitavih regiona i verskom netrpeljivošću, sve više preti da neposredno ugrozi mir i bezbednost naših građana", ukazao je Gasić.

Rekao je da je razvoj informacionih tehnologija doprineo da radikalne ideologije lakše pronađu svoj put do mračnih umova pojedinaca koji su, bez kajanja spremni, da iz svojih poremećenih razloga, izazovu strašne posledice, a sve to koristeći se sredstvima namenjenim za svakodnevnu upotrebu, što naš posao čini još zahtevnijim i težim.

"Uspeli smo da obezbedimo našim građanima sigurnost i omogućili da mirno posećuju javna mesta i velika okupljanja, što mnogo veće i bogatije službe od naše, širom Evrope i sveta, nažalost, ne uspevaju", dodao je on.

Gašić je ukazao da je tokom proteklih meseci, u Srbiji bilo niz visokorizičnih skupova koji su prošli u apsolutnom redu bez i jednog incidenta, što je upravo zasluga celog bezbednosnog sektora Republike Srbije.

Venci za stradale pripadnike BIA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić položili su danas vence na memorijalni zid posvećen stradalim pripadnicima BIA.

"Borba protiv ekstremizma i terorizma najbolje rezultate daje upravo kroz prevenciju, ali i kroz intenzivnu saradnju i koordinaciju unutar snaga bezbednosti naše države. Raduje me što mogu da istaknem da je saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom odbrane svakim danom sve bolja, i ovom prilikom želim da im se najiskrenije zahvalim na podršci u toj borbi i radu na očuvanju bezbednosti naše domovine", rekao je on.

Gašić je ukazao da uspešnost ove borbe doprinosi saradnja sa stranim partnerskim službama u okviru koje smo izgradili stabilnu poziciju pouzdanog partnera u pitanjima od zajedničkog interesa.

"U budućnosti više pažnje moramo posvetiti pojavama i procesima koji tek nakon dužeg delovanja postaju neodbranjivo ugrožavajući, odnosno kako ih moderno promišljanje bezbednosti naziva – hibridnim pretnjama. Svakako moramo se još više angažovati na zaštiti naše ekonomske bezbednosti, kroz prikupljanje relevantnih informacija i borbu protiv korupcije i kriminalnog delovanja koje ugrožava ekonomske osnove našeg društva", najavio je on.

Gašić je rekao da će izmene i dopune zakona koje će usvojiti Skupština Srbije, kao i planirana izmena unutrašnje organizacije, omogućiti BIA, da se drugačije organizuje, da se ubrza protok informacija kroz Agenciju, a time i izveštavanje najvišeg državnog rukovodstva o pojavama i događajima važnim za bezbednost i razvoj našeg društva i države, kako bi dostigli najzahtevniji savremeni standard – izveštavanje u realnom vremenu.

"To se od nas očekuje – i mi smo spremni da taj zadatak uspešno ispunimo", poručio je on.

Zvanice

Prijemu povodom obeležavanja Dana BIA prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministri Aleksandar Vulin, Branislav Nedimović, Vanja Udovičić, Nela Kuburović, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i druge zvanice iz političkog, društvenog i kulturnog života Srbije.

Gašić je kazao da od pripadnika BIA u narednom periodu očekuje još veću posvećenost poslu, gvozdenu disciplinu i vidan doprinos svakog od nas, koji će zbirno podići rezultat rada Agencije u celini, a time i nivo bezbednosti Srbije i svih njenih građana.

"Ne možemo birati okolnosti u kojima živimo, ali možemo uticati na njih. Zato naše poslove uvek obavljamo u skladu sa Ustavom i zakonom, profesionalno za dobrobit naše lepe Srbije. Ovom prilikom želim i da se posebno zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na nesebičnoj podršci Agenciji, jer je svojim odnosom prema Službi dao ogroman podsticaj njenom uspešnom radu i njenom jačanju", rekao je on.

Predsednik je, prema njegovim rečima, prepoznajući važnost rada Agencije dao svoj doprinos u pronalaženju modusa da se, u uslovima fiskalne konsolidacije, pripadnicima Bezbednosno-informativne agencije povećaju plate, da se poboljšaju uslovi rada, da se poveća broj ukupno zaposlenih u službi, te da se poveća budžet Agencije, a što će nesumnjivo podići rad agencije na još viši nivo.

Srbija može da odgovori na svaku pretnju po bezbednost

– Izaslanik predsednika Republike Srbije na proslavi Dana BIA, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, istakao je danas da više nema sumnje da Srbija može da odgovori na svaku pretnju po bezbednost države i njenih građana.

Stefanović je, na svečanosti u sedištu BIA, ukazao da se izazovi, kao i svet menjaju, tako da se menjaju i vrste kriminala, jer danas živimo u internet eri.

Prema njegovim rečima, kriminalci ulažu više novca u nove metode i tehniku, pa mu je, kako je rekao, veoma drago što direktor BIA Bratislav Gašić želi da ulaže više u opremanje i modernizaciju Agencije.

"Želim da znate da uvek u svom radu možete da se oslonite na svoju braću u MUP, zajedno sa Vojskom i Ministarstvom odbrane. Saradnja funkcioniše dobro i skladno i približavamo se momentu kada se odgovor na izazove daje u realnom vremenu, pa bez sumnje možemo da kažemo da Srbija može da odgovori na svaku pretnju", rekao je on.

Stefanović je kazao da su bezbednosne službe spremne da štite zemlju.

Ukazao je da se često ne procenjuju pravilno težak posao ljudi u bezbednosnom sektoru.

"Kao neko ko sistem posmatra sa čela MUP znam koliko ljudi koji rade ovaj posao moraju da se odriču, trpe njihove porodice, samo da bi svaki građanin mogao da se oseća slobodno i bezbedno", podvukao je ministar.

Istakao je da, kada se prođe hodnikom sedišta BIA i pogledaju imena ljudi kojih danas više nema, a bili su deo bezbednosnog sistema, koji su položili najvrednije što imaju - život, da bi mi bili mirni i vodili normale živote, znamo koliki dug imamo i koliko moramo više energije da uložimo da budemo dostojni toj njihovoj žrtvi.

Dačić: BIA izgradila poziciju pouzdanog saradnika

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je danas Dan BIA direktoru Bratislavu Gašiću i svim njenim pripadnicima, istakavši odličnu kontinuiranu saradnju koju ta agencija ima sa Vladom Srbije u zajedničkoj, neprestanoj borbi za očuvanje mira i stabilnosti naše zemlje.

"Čast mi je što sam jedan od malobrojnih koji je upoznat sa vašim rezultatima i koji ima priliku da vam zahvali za sve što ste uradili i što ćete uraditi", naveo je Dačić koji je u ime Ministarstva spoljnih poslova i u lično ime čestitao 118 godina od institucionalnog okvira obavljanja poslova koji spadaju u nadležnost agencije.

Dačić kaže da se proteklih godina BIA suočavala sa najozbiljnijim izazovima današnjice, kao što su borba protiv terorizma i najtežih oblika organizovanog kriminala, zatim ilegalne migracije, kao i očuvanje ekonomske bezbednosti.

"Čestitam Vam, jer ste u vremenu koje je iza nas, kroz uspešnu saradnju sa skoro svim evropskim obaveštajno-bezbednosnim službama, kao i sa partnerima sa drugih kontinenata, izgradili poziciju pouzdanog saradnika u sektoru bezbednosti koji će i u vremenu koje dolazi, biti u stanju da preuzme svoj deo odgovornosti za zajedničku evropsku, a nadam se, i svetsku bezbednost, mir i prosperitet", navodi Dačić.

Zahvalio je i svim pripadnicima Agencije, kojima je uputio svoje duboko poštovanje, a za koje je rekao da su to ljudi koji iznad svega vole svoju otadžbinu, a svoj posao obavljaju skromno i odgovorno, često, zbog prirode njihovog posla, uz izostanak javnog priznanja.

BIA je danas, u svom sedištu, uz prisustvo visokih gostiju, obeležila 118. Dan bezbednosti i 15. godišnjicu Bezbednosno-informativne agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečanost povodom Dana BIA, govori i Vučić

Izvor: B92, 17.Okt.2017

Beograd -- Svečana akademija povodom obeležavanja Dana Bezbednosno-informativne agencije biće održana danas u svečanoj dvorani Bezbednosno-informativne agencije...Na akadamiji će govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštio...

Nastavak na B92...

Vučić neće ići na prijem BIA

Izvor: Blic, 17.Okt.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće doći na prijem Bezbednosno-informativne agencije ukoliko svi novinari ne budu pušteni na ovaj događaj. Ovo je "Blicu" rečeno u kabinetu predsednika na pitanje zašto nekoliko novinara različitih redakcija nije dobilo odobrenje da uđu na prijem...Kako je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.