Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2017, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špigl: Zagreb najdosadniji evropski grad, najbolja stvar - autoput prema moru

Zagreb je jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru. Objavljeno je to u reportaži u uglednom njemačkom listu "Špigl".

Kako preživjeti "zagrebačku tugu" dok se nalaze u u hrvatskoj prijestonici njemačkim turistima objasnila je novinarka Ane Heming i ponudila im nekoliko savjeta.

Ironično se navodi da je "vrhunac leta u Zagrebu" bio koncert grupe "Duran Duran", koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima, a da bi njihova pjesma Ordinary >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << World mogla "biti lokalna himna", prenosi hrvatski portal Index.hr pisanje njemačkog lista.

Iako su čitaoci Lounli planeta Zagreb proglasili destinacijom broj jedan 2017. godine, novinarka Špigla piše da pješačka zona u centru grada podsjeća na njemačku provinciju, poput gradova Rostok ili Bohum.

Kafići u centru opisuju se kao previše slični, "sa laundž (lounge) izgledom, koji je bio moda početkom vijeka", a ništa zanimljiviji nisu ni tržni centar "Dolac", niti Gornji grad.

"Na ivicama Zagreba mogu se naći trenuci u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Evropi", piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer "bicikl mogu da voze samo polako, a biciklističke staze su zapravo na trotoarima".

"Most mladosti" opisan je kao "betonski brutalizam", dok na Bundeku nedostaje vode u vještačkom jezeru i sve izgleda tužno. Jarun je još gori, smatra reporterka njemačkog lista.

Spominje se i Hrelić, na kojem se prodaje stara roba, "stvari koje ljude tjeraju da se zacrvene".

U Muzeju savremene umjetnosti novinarka je provela tri sata, ali u to vrijeme nije srela druge posjetioce jer "vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz."

Rijetku pohvalu dobio je kafić "Krivi put", kao i pogled na grad sa Sljemena koji je "veličanstven".

"Najbolja stvar u vezi Zagreba je auto-put prema moru", piše novinarka i navodi kako je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prijestonica kulture 2020. godine.

Zanimljive su riječke plaže, na kojima se ljudi kupaju sa velikim kontejnerima u pozadini, a naveče se može jesti riba na obali. Tu je i Titov brod koji čuvaju trojica čuvara.

(RTS)
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.