Ruši se više stotina kuća? Razmatra se mogućnost promene trase autoputa

Izvor: B92, 24.Okt.2019, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruši se više stotina kuća? Razmatra se mogućnost promene trase autoputa

Banjaluka -- Vlasti Republike Srpske razmotriće mogućnost promene trase budućeg autoputa.

Promena trase je moguća, da bi se izbeglo rušenje više stotina kuća hrvatskih povratnika u naseljima Opštine Modriča na severu BiH, objavili su danas mostarski mediji.

O problemu hrvatskih povratnika iz naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u Modriči juče su u Mostaru razgovarali potpredsjednik RS-a Josip >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jerković, ministar saobraćaja i veza Nedjo Trninić i izaslanik u klubu Hrvata Vijeća naroda Davor Čordaš.

Hrvatski povratnici nedavno su upozorili da bi se izgradnjom trase autoceste od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice s Republikom Srbijom trebalo da sruši više od 100 porodičnih domova u Modriči.

Oni su se na javnoj raspravi usprotivili takvom predlogu trase autoputa u čemu su ih podržali hrvatski politički predstavnici, prenela je Hina.

"S obzirom na to da su vlasnici objekata na javnoj raspravi iskazali svoje nezadovoljstvo, a po zahtevu potpredsednika Jerkovića i izaslanika Čordaša dogovoreno je da projektanti usklade stvarno stanje s katastarskim izvodima i predlože drugo rešenje", rekli su iz kabineta Jerkovića.

Dodali su da za to postoji dobra volja ministra Trninića kao i ostalih nadležnih institucija.

Potpredsednik RS iz reda hrvatskog naroda objasnnio je da je premijer Republike Srpske, Radovan Višković, odobrio projektantima dodatno vreme da bi se u hrvatskim naseljima u Modriči `uverili u štetnost i nepravilnost predloženog rešenja i promenili sadašnju trasu.

Trninić je rekao da će sve primedbe meštana o novoj trazi autouta biti uzete u obzir.

"Ukoliko postoje tehničke mogućnosti, izvršiće se korekcija trase tako da ne prolazi preko naselja područja kako bi se u što većoj meri izbeglo rušenje stambenih objekata", naveo je ministar u vladi RS.

Učesnici razgovora su se usuglasili da se nakon ispitivanja svih varijanti budućeg autoputa održi novi sastanak zajedno sa predstavnicima Hrvata povratnika u Modriči.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.