Prepad na putu: Meksička vojska i policija blokirale oko 1.000 migranata na jugu zemlje

Izvor: B92, 05.Jun.2019, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prepad" na putu: Meksička vojska i policija blokirale oko 1.000 migranata na jugu zemlje

Metapa -- Oko 200 policajaca i vojnika zaustavilo je danas oko 1.000 migranata iz Centralne Amerike koji su pošli ka SAD uz autoput na jugu Meksika.

Ta grupa migranata, među kojima je mnogo žena i dece, pošla je na put iz Siudad Hidalga, na granici Meksika i Gvatemale, a federalna policija i vojska su, bez oruzja, blokirali autoput kod mesta Metapa.

Oni su izjavili da imaju naredbu da migrante smeste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u autobuse i da ih odvedu do grada Tapačule gde će biti registrovani i smešteni u prihvatilište.

Poslednjih meseci Meksiko koristi prepade i čekpointe na svojim putevima kako bi obeshrabrio migrante u njihovim masovnim marševima ka severu i granici SAD, kakvi su zabeleženi 2018. i na početku ove godine.

Svi ti migranti nameravaju da stignu na granicu Meksika i SAD gde bi većina njih zatražila azil.

Ova akcija je deo nastojanja, kao i poseta meksičkog ministra inostranih poslova Marcela Ebrarda Vašingtonu, da se izbegnu dodatne američke carine na meksičku robu, koje je najavio američki predsednik Donald Tamp, uz zahtev da Meksiko učini veće napore na sprečavanju prolazaka migranata ka SAD.

Mnogi migranti su izjavili da su napustili svoje zemlje, Gvatemalu, Salvador i Honduras, zbog naraslog kriminala, iznuda i korupcije.

Meksiko je ponudio više opcija za legalni ostanak migranatima na svojoj teritoriji, ali najveći broj njih želi da ode u SAD gde su zarade veće i gde će sjediniti sa članovima svojih porodica koji se već nalaze u toj zemlji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Policija zaustavila karavan od 1.000 migranata

Izvor: Blic, 06.Jun.2019, 00:37

Više od 200 agenata za imigraciju, kao i pripadnika vojne i federalne policije zaustavilo je kretanje 1.000 migranata iz Centralne Amerika, koji su se danas auto-putem u Meksiku zaputili ka SAD.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.