Obezbedićemo se gasom na dugi period, od danas otvorena granica između Srbije i Bugarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2020, 12:20

Obezbedićemo se gasom na dugi period, od danas otvorena granica između Srbije i Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da su zajednički projekti Srbije i Bugarske, autoput Beograd - Sofija i gasovod Balkanski tok, od suštinskog značaja za obe zemlje, a posebno je ukazao da će, zahvaljujući tom gasovodu Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period.

"Obišli smo dva važna projekta, zajednička, završetak autoputa između granice dve zemlje i Sofije, i onda bismo imali sve vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << autoput Beograd-Sofija, za 3 sata. To je nešto što ni Srbi, ni Bugari mnogo decenija nisu mogli ni da sanjaju", rekao je Vučić u obraćanju novinarima, nakon što je sa Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda "Balkanski tok", u mestu Krušumski vodopadi.

Od danas otvorena granica između Srbije i Bugarske

Vučić je istakao da je od danas, 1. juna, otvorena granica između Srbije i Bugarske, i da građani obe zemlje nemaju obavezu karantina.

"Slobodan je ulaz u Srbiju i u Bugarsku. Ko iz Srbije želi da poseti Bugarsku, može slobodne, ovde smo dobrodošli, kao što i ja pozivam Bugare u Srbiju, gde su oni dobrodošli", rekao je Vučić.

Dodao je da je izgradnja "Balkanskog toka" od suštinskog značaja za budućnost Srbije i Bugarske.

Vučić je rekao da je obišao radove na izgradnji tog autoputa kod Slivnice i Dragomana i lično se uverio koliko se uspešno odvijaju radovi i čestitao Bugarima.

Kaže da je zatim sa Borisovim otišao u severni deo centralne Bugarske, gde su obišli radove na izgradnji Balkanskog toka, koji je od suštinskog značaja za budućnost Bugarske i Srbije.

"Nisam siguran da ljudi u obe zemlje razumeju sada značaj te investicije. Izgradnja ovog gasovoda će za obe zemlje značiti rast ekonomije i industrijske proizvodnje, kao i obezbeđivanje gasa za domaćinstva na dugi period, koji je jedan od najvažnijih energenata", naveo je Vučić.

Istakao je da gasovod ima, kako je rekao, strateški i dubinski značaj za napredak investicija u obe zemlje.

"Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari i nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu završiti povezivanje bugarskog gasovoda sa srpskim gasovodom na teritoriji Zaječara", kazao je Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU.

"Zahvalan sam Bojku Borisovu, jer sam danas video više nego u svim ranijim putovanjima", konstatovao je Vučić.

Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na evropskom putu, što, kako je rekao, nije uvek lako, i dodao da je Bojko nosilac najvišeg ordena Republike Srbije i da ima obavezu da pomaže Srbiji.

Zahvalio je premijeru Bugarske, što je, kako kaže, uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara.

Istakao je da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski.

Predsednik je naglasio da niko u Srbiji neće reći nijednu ružnu reč za Bugare i Bugarsku i da Srbi doživljavaju Bugare kao bratski narod i Bugarsku kao prijateljsku državu.

Vučić je dodao da lupom da tražite nekog u Srbiji ko će reći nešto loše za Bugarsku, nećete moći da nađete.

"Sve ovo što je organizovao Borisov dovoljno govori o toj bliskosti", dodao je Vučić.

Borisov: Generacije Srba i Bugara imaće finansijsku korist

Borisov je istakao da radovi na gasovodu “Balkanski tok” kroz njegovu zemlju nisu stali za vreme korona virus krize.

Projekat će, ističe bugarski premijer, biti od koristi za obe zemlje i da će generacije koje dolaze moći da imaju finansijske koristi.

Kazao je da se projekat sprovodi uz pomoć Evropske komisije, poštujući sve zahteve Trećeg liberalizacionog paketa, „uz aplauze Beograda, Moskve i SAD".

„Pokazao sam srpskom predsedniku novo proširenje na kojem radimo. Radimo na dve velike kompresorske stanice koje će raditi pod pritiskom od 64 bara. Do sada je bila propusnost 22 bara, a biće do 70 bara, kako bi naši srpski prijatelji mogli da uzimaju taksu na tranzit uz veću propusnost", objasnio je Borisov.

Ukazao je da se radi i na interkonektoru sa Grčkom, te da će čitav projekat Balkanskog toka garantovati diverzifikaciju, jer će kroz gasovod moći da prolazi ruski, američki, katarski, turski i gas iz drugih delova sveta.

Borisov je istakao da se radi o potpuno bugarskoj investiciji.

Podsetio je da je Južni tok Brisel zaustavio zbog korupcione prakse na tenderima, a da je na Balkanskom toku sve transparentno.

S tim u vezi je ukazao da su na radovima u vrednosti od 250 miliona evra, koje je uložila Bugarska, uključene grčke kompanije, kao i firma iz Saudijske Arabije, a da među oko 1.200 radnika ima Italijana, Grka, Arapa.

Ukazao je da je korona virus doveo do kašnjenja projekta za dva do tri meseca, i najavio da će u oktobru stići kompresori za kompresorske stanice koje su obišli.

„Krajem godine moći ćemo da se opet sastanemo na granici i vidimo šta je sve urađeno", rekao je Borisov.

Korona virus je, istakao je, odneo mnogo ljudskih života, naneo veliku štetu po ekonomiju u celom svetu, ali je sada došlo vreme da se srpski i bugarski narod ponovo druže i posećuju.

“Nismo uzalud izabrali 1. juni, Dan deteta, za ovu posetu. Mi smo velika deca, volimo da se igramo. Tako smo se vozili helikopterom i posle džipom. Bilo je izuzetno prijatno. Simbolično time ukidamo karantin. I nadam se da ćemo uz svu simboliku uspeti da zaboravimo krizu kovid 19”, rekao je Borisov.

On je dodao da je vreme da se vratimo normalnom životu i radu, naglasivši da tokom aktuelne krize radovi na trasi Balkanskog toka nisu stajali.

Preneo je i da se današnja poseta predsednika Srbije završava odavanjem pošte Svetom Savi u Velikom Trnovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: Obezbedićemo se gasom na dugi period

Izvor: RTS, 01.Jun.2020

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u Bugarskoj da će, zahvaljujući gasovodu "Balkanski tok", Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period. Bugarski premijer Bojko Borisov ističe da će generacije koje dolaze imati finansijske koristi. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.