Izvor: Radio 021, 19.Nov.2018, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka zabranjuje dizelaše i na delovima autoputa

Bilo je samo pitanje vremena kada će nemački sudovi osim u gradovima početi da uvode zabrane saobraćanja automobila starijih generacija dizelaša i na ključnim deonicama kultnog Autobana, piše Dojče vele.

Podsetimo, pre tek nekoliko dana upravni je sud odlučio da gradovi Bon i Keln moraju da zabrane dizelaše koji ne zadovoljavaju norme o čistoći izduvnih gasova. Odlučeno je, naime, da dizelaši Euro 4 standarda neće moći da saobraćaju centrima ta dva grada od aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naredne godine, dok će ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 kojima će ulazak biti zabranjen od septembra 2019. godine.

I sve to na činjenicu da su Štutgart, Frankfurt, Majnc, Ahen i Berlin već objavili takve planove, dok je u Hamburgu deo dizelaša već zabranjen. Sada su sudovi po prvi put, na iznenađenje mnogih, odlučili da uvedu zabranu korišćenja starijih dizelaša i na autoputu.

Konkretno, na delovima autoputa A40, jedne od najopterećenijih deonica koja prolazi kroz industrijsku Rursku oblast i preko nemačko-holandske granice, s početkom primenjivanja zabrane od jula naredne godine.

Zabrana se odnosi i na određena područja gradova Gelzenkirhena i Esena. Ipak, Autoban Nemcima predstavlja gotovo pa svetinju, nešto sasvim drugo od središta gradova, žilu kucavicu kompletnog saobraćaja i opštu povezanost zemlje. S ovakvom odlukom bez presedana, dakle zabrana saobraćaja starijim dizelašima na autoputevima sasvim je jasna poruka sudova - zbogom dizelu.

Od jula naredne godine kad zabrana stupa na snagu primer bi mogli da slede i druge oblasti zemlje s jakim eko-lobijem gde prolaze važni pravci Autobana što bi definitivno označilo "konačan pad" dizela.

Međutim, i bez takvog scenarija prodaja novih dizelaša u Nemačkoj već je drastično pala na tek 31,1 odsto od ukupnog broja prodatih vozila u prvoj polovini 2018. u odnosu na 43,1 odsto lane i uskoro bi po brojnim pokazateljima mogla da dotakne samo dno.

Autor: Dojče vele

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.