Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo ka SAD

Izvor: VOA, 16.Jan.2021, 16:00

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo ka SAD

Nekoliko hiljada migranata iz Hondurasa krenulo je ka Sjedinjenim Državama u petak, pri čemu je velika grupa njih već prešla u Gvatemalu. Policija na kontrolnim punktovima postavljenim duž autoputa, kako u Hondurasu, tako i u Gvatemali, tražila je lična dokumenta, ali nije pokušala da zaustavi migrante. Video snimci prikazuju stotine migranata kako drže zastavu Hondurasa i skandiraju dok prelaze granicu na kontrolnom punktu El Florido na teritoriju Gvatemale. U prvom karavanu migranta iz neke centralnoameričke zemlje ove godine ima i žena i male dece. Manje od nedelje pre nego što izabrani predsednik SAD Džo Bajden preuzme dužnost, migranti se očigledno nadaju da će nova administracija biti naklonjenija od Trampove administracije prema njihovoj molbi za bolji život. Gvatemala, Honduras, EL Salvador i Meksiko, međutim, kolektivno preduzimaju bezbednosne i mere na polju javnog zdravlja zbog pandemije Kovida 19, kako bi sprečili neovlašćeni prelazak granice. Zvaničnici Meksika rekli su u četvrtak da su o migraciji razgovarali sa kandidatom izabranog američkog predsednika za savetnika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i pokrenuli "mogućnost primene programa saradnje za razvoj severne Centralne Amerike i južnog Meksika, kao odgovor na ekonomsku krizu izazvana pandemijom i nedavnim uraganima u regionu". Prošlog meseca vlasti Hondurasa zaustavile su karavan pre nego što je stigao do granice Gvatamale. Prošle godine vlasti Gvatemale razbile su i druge karavane pre nego što su stigli do Meksika.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karavan migranata iz Hondurasa krenuo za SAD

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2021

Hiljade državljana Hondurasa, uključujući porodice sa djecom, krenulo je pješke preko Gvatemale u nadi da će doći do Sjedinjenih Država, bježeći od siromaštva i nasilja u regionu. Oko 6.000 migranata ušlo je 15. januara u Gvatemalu, rekla je Alehandra Mena, portparolka imigracione uprave...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.