Mir na Balkanu najvažniji politički cilj Srbije i Turske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2019, 02:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mir na Balkanu najvažniji politički cilj Srbije i Turske

"Našš najvažžniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

"„Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima“", kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije.

Podsetio je da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su uspostavljeni odmah posle Berlinskog kongresa.

Preneo je da je imao priliku sa Erdoganom da razgovara u četiri oka sat i po, i da od njega mnogo toga, čuje, sazna, ali i nauči.

"„Ono što je važno jeste da smo konstaovali da smo napravili izuzetno značajan napredak u ekonomskoj saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je, prilikom poslednje posete Erdogana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu“", podsetio je Vučić.

Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam meseći, u poređenju sa istim periodom 2018. veća je za 13 odsto.

"„To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra“", preneo je on.

Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od koje smo imali prihode u visini od 25 miliona evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra.

To, kako je dodao, zaustavlja pad stočarske proizvodnje, u kojoj sada uočavamo napredak.

Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mesta.

Sednica visokog saveta za saradnju Srbije i Turske

Sednica visokog saveta za saradnju Srbije i Turske kojoj su prisustvovali dvojica predsednika počela je nakon jednoipočasovnog sastanka dvojice državnika.

Erdogan je na početku sastanka rekao da očekuje izuzetno plodan sastanak i podsetio na to da Srbija i Turska ove godine obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

Turski predsednik je dodao da očekuje da će bilateralna saradnja na poljima ekonomije, politike, kulture... dve zemlje biti još bolja u budućnosti i preneo srdačne pozdrave turskog naroda i njihovu ljubav prema ljudima u Srbiji.

Predsednik Vučić je zahvalio turskom predsedniku što je doveo u Srbiju brojnu privrednu delegaciju i istakao da je robno-trgovinska razmena dve zemlje u poslednje dve godine napredovala.

"U poslednje dve godine napravili smo veliki iskorak, robna razmena je za 300 miliona viša"”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je kazao da su na bilateralnom sastanku razgovarali o mnogim važnim temama i izrazio uverenje da bilateralni odnosi dve zemlje, kao i ekonomski mogu još napredovati.

Svečani doček

Vučić je priredio danas svečani doček ispred Palate "Srbija" za Erdogana, koji je započeo dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednike su pozdravili pripadnici Garde Vojske Srbije, intonirane su himne "Bože pravde" i "Marš nezavisnosti", a u čast turskog predsednika ispaljeni su počasni plotuni.

Vučić i Erdogan su se, zatim, pozdravili i sa delegacijama dve zemlje, koje čine ministri u vladama Srbije i Turske.

Predsednici Srbije Turske izrazili su uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Na početku sastanka u četiri oka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija.

Predsednik Srbije je podsetio da su dve zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmenu u obimu od 830 miliona evra i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu evra.

Krajem prošle godine, trgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra.

"Hvala vam na tome i čestitam na tome i Turskoj i Srbiji", rekao je Vučić.

Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši i 1,5 milijardi evra.

Vučić je ukazao da će njih dvojica sutra razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH.

Predsednik Srbije je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je i Erdogan u intervjuu srpskim medijima rekao da su najbolji u savremenoj istoriji.

"Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji. Osećajte se kao kod kuće", rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu.

On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Poseta je, imajući u vidu njen sadržaj, posebno niz najavljenih značajnih investicija, veoma važna za Srbiju i srpsku ekonomiju, ali i za region, posebno kad je reč o autoputu Beograd - Sarajevo.

U prisustvu Vučića i Erdogana biće potpisano i niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih markica povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Za kraj prvog dana posete, planiran je poslovni forum na kojem će se, osim dvojice predsednika, obratiti i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nail Olpak.

Na poslovnom forumu, pored srpskih, učestvovaće i više od 100 privrednika iz Turske, iz raznih oblasti, poput prehrambene, tekstilne, drvne, a najavljeno je i otvaranje nekoliko turskih kompanija i polaganje kamena temeljca za izgradnju fabrike.

Drugog dana posete Vučić i Erdogan biće domaćini na trilateralnom sastanku Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine koju će predstavljati članovi Predsedništva Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović.

Važniji deo posete biće i svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, na deonici puta Sremska Rača - Kuzmin, na kojoj već turska kompanija “Tašjapi” zajedno sa srpskim kompanijama izvodi radove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Turski predsednik danas u Srbiji

Izvor: B92, 07.Okt.2019

Beograd -- Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Svečani doček turskom prdsedniku biće priređena u 12.30 ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.