Miloš Veliki doprineće razvoju turizma i trgovine - ministar otkrio sve prednosti autoputa

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i trgovine - ministar otkrio sve prednosti autoputa

Autoput Miloš Veliki doprineće razvoju turizma i trgovine

Autoput "Miloš Veliki" doprineće razvoju turizma i privrede u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i daljem saobraćajnom povezivanju i rastu trgovine sa Crnom Gorom i BiH, izjavio je danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da je vest o otvaranju autoputa privukla pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u regionu, pošto je naša zemlja glavna turistička destinacija od zemalja bivše Jugoslavije, ne računajući Sloveniju i Hrvatsku, kao i da su saobraćajne veze ključne za razvoj turizama odnosno dostupnost destinacije.

- Ko god putuje prvo gleda kako da stigne do destinacije - dodao je Ljajić.

Naveo je da je Zlatibor, posle Beograda, druga turistička destinacija u zemlji i da će autoput "Miloš Veliki" mnogo značiti za sve koji posećuju tu planinu.

- Kada bude gotova i deonica od Čačka do Požege, to će značiti da do Zlatibora možete da stignete za manje od dva sata. Ranije sa putem kroz Ovčarsko - kablarsku klisuru niste mogli da stignete nikako za manje od tri sata. To je bio ogroman problem za Zlatibor. Očekujemo da će Zlatibor u punom kapacitetu procvetati i da će dodatno povećati turistički promet i doprineti daljem rastu srpskog turizma - dodao je.

Ljajić očekuje da će sve opštine na trasi novog autoputa imati praktičnu korist.

- Kinezi kažu - ako hoćete da budete bogati, pravite puteve - kaže ministar i dodaje da od autoputa zavisi privlačenje stranih investitora i da smo zato najviše investicija imali upravo u lokalnim samoupravama na trasi Koridora 10.

Naglasio je da je novi autoput mogućnost da investicije idu i u centralnu Srbiju.

Ovo je šansa za privedu, turističku, ugostiteljsku i svaku drugu, kaže Lajić i dodaje da će sada kreativnost naše male privrede doći do izražaja pošto se očekuje otvaranje različite vrste privrednih objekata na trasi autoputa.

- Nema sumnje da će frekvencija saobraćaja biti velika i da će to doprineti da oni otvore čitav niz pratećih sadržaja koji su važni između ostalog za razvoj tranzitnog turizma. Lopta je u našem dvorištu, nadam se da ovakvu šansu nećemo propustiti - kaže Ljajić.

Ministar dodaje da najveći obim trgovinske razmene imamo sa BiH, iako smo najgore saobraćajno povezani sa BiH.

Kako je rekao, ova trasa autoputa približava Srbiju i BiH, jer ako se napravi autoput do Zlatibora, onda je ideja da se nastavi do Kotromana odnosno do Višegrada.

- To je prsten koji povezuje Beograd i Sarajevo, deo preko Bijeljine i Tuzle, a drugi preko Višegrada i Goražda. Nadam se da će najkasnije u oktobru i zvanično početi radovi na izgradnji deonice Kuzmin - Sremska Rača, što je naš deo autoputa. Verujem da će to za dve godine biti završeno, kako predviđa ugovor. Takođe, kada se napravi autoput do Požege nastaviće se i prema Kotromanu i Višegradu i to će bolje povezati Beograd i Sarajevo - izjavio je ministar.

Ljajić podseća u da Crnoj Gori već rade autoput do Boljara na granici sa Srbijom, kao što i mi radimo deo kroz Srbiju, tako da će završetkom izgradnje Koridora 11 od Beograda do Boljara biti mnogo bolje povezane Srbija i Crna Gora.

Ta zemlja je važan trgovinski partner Srbijom, pošto sa njom ostvarujemo i najveći suficit u odnosu na ono što izvezemo, a izvezemo više od 700 miliona evra robe.

Govoreći o turizmu, Lajić kaže da su najatriktivnije destinacije u Srbiji za strane turiste Beograd, Zlatibor, Kopaonik, Niš i Novi Sad, a da je za domaće turiste redosled top destinacija malo drugačiji. Na prvom mestu je Zlatibor, zatim Kopaonik, Svrljiška banja, Sokobanja i Beograd.

On kaže da je rano govoriti kakva će biti ova godina što se tiče turizma, jer zvanični podaci postoje samo za prvih šest meseci, a da je jek sezone jul i avgusta, kada se održavaju brojni festivali.

- Sudeći po preliminarnim podacima, koje dobijamo od lokanih samouprava, ovo će biti dobra turistička godina uprkos lošem vremenu koje smo imali - rekao je Ljajić.

Dodaje da će se razvijati strategija turizma, ali ne samo za popularne destinacije već i za sve ostale. Veliku šansu vidi u Nacionalnom investicionim programu, jer će značajna sredstva biti izdvojena za razvoj turizma.

- Pripremamo projekte u saradnji sa brojnim lokalnim samoupravama, koje moraju biti ažurnije. Projekti koji će do kraja godine biti spremni, počeće da se reaklizuju već naredne godine - naveo je on.

Pogledajte rezultate

STARI NAZIVI SRPSKIH GRADOVA: Jeste li nekada bili u Paležu ili Gurgusovcu? Verovatno jeste, a da to i ne znate (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ljajić za Pink: Auto-put Miloš Veliki doprineće razvoju turizma i privrede u centralnoj i zapadnoj Srbiji (VIDEO)

Izvor: RTV Pink, 21.Avg.2019

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je vest o otvaranju auto-puta "Miloš Veliki" privukla pažnju i u regionu, pošto je Srbija glavna turistička destinacija od zemalja bivše Jugoslavije.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.