Mihajlović: Značajni rezultati ministarstva u svim oblastima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlović: Značajni rezultati ministarstva u svim oblastima

U prethodne dve godine izgrađeno je više od 150 kilometara autoputeva, pušten je u saobraćaj kompletan drumski Koridor 10 od severa do juga, kao i Žeželjev most u Novom Sadu, a obnovljeno je skoro 400 kilometara pruga, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Među najznačajnim rezultatima ministarstva, navedeni su i početak izgradnje prve brze pruge u regionu, koncesija za beogradski aerodrom "Nikola Tesla", razvoj niškog aerodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i otvaranje aerodroma "Morava" kod Kraljeva, ulaganje u vodni saobraćaj, komunalnu infrastrukturu i fabrike vode, kao i napredak u oblasti rodne ravnopravnosti i socijalnog uključivanja Roma.

Navodi se da je u protekle dve godine građevinarstvo postalo glavni pokretač privrednog rasta, kao i da je pokrenut novi investicioni ciklus u infrastrukturi, koji obuhvata projekte u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju.

Projekti u okviru novog investicionog ciklusa vredni su više od pet milijardi evra i obezbediće Srbiji dobru povezanost sa regionom, Evropskom unijom i svetom, nove investicije i bolji kvalitet života njenih građana, čega nema bez razvijene infrastrukture, navodi ministarstvo.

U okviru novog ciklusa investicija u infrastrukturi planirana je izgradnja pet novih auto-puteva, navodi se u saopštenju i dodaje da je broj vozila na auto-putevima dostigao 53,7 miliona u 2018, u poređenju sa 37 miliona u 2014.

Od juna 2017. do danas rekonstruisano je 387,6 km magistralnih i regionalnih pruga i započeti radovi na rekonstrukciji i modernizaciji još 374 km pruga, a potpisan je i komercijalni i finansijski ugovor za deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, vredan 1,16 milijardi dolara.

Posle 19 godina ponovo uspostavljen železnički i drumski saobraćaj na Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu, a sa EIB-om je potpisan ugovor za modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Ministarstvo podseća i da je francuska kompanija "Vansi" preuzela upravljanje beogradskim aerodromom “Nikola Tesla”, na osnovu potpisanog ugovora o koncesiji na 25 godina.

Ukupna vrednost koncesije je 1,46 milijardi evra, uključujući 732 miliona evra investicija u razvoj aerodroma.

Dodaju da je pre potpisivanja ugovora o koncesiji kapacitet aerodroma "Nikola Tesla" povećan sa 5,5 miliona na 7,5 miliona putnika, kao i da je u protekle dve godine nastavljen trend rasta broja putnika na aerodromu "Nikola Tesla", koji je u 2018. dostigao 5.641.000 putnika, u poređenju sa 3.543.000 u 2014. godini.

Navodi se i da je aerodrom "Morava" kod Kraljeva pretvoren u mešoviti, civilno-vojni aerodrom, a 28. juna otvoren za civilni vazdušni saobraćaj, kao treći međunarodni aerodrom u Republici Srbiji.

Kad je reč o vodnom saobraćaju, navodi se da su posle 30 godina pokrenute velike investicije u vodnom saobraćaju, u iznosu većem od 200 miliona evra, koje se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, fondova EU i budžeta Srbije.

Otpočelo je izvođenje radova na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi, koje će biti završeno do kraja 2020, a uz podršku EU, uveden najmoderniji sistem navigacione signalizacije na Dunavu.

Na Duing biznis listi Svetske banke Srbija je ostvarila najbolji rezultat u oblasti građevinskih dozvola, napredujući sa 186. mesta u 2015. na 10. mesto na svetu u 2017, odnosno 11. mesto u 2018.

Od usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata, u novembru 2015. doneto je oko 220.000 rešenja o ozakonjenju, u poređenju sa oko 150.000 rešenja o legalizaciji donetih u prethodnih 15 godina po svim zakonima o legalizaciji.

Krajem 2018. usvojene su izmene Zakona o ozakonjenju objekata, koje će omogućiti brže i efikasnije rešavanje problema nelegalne gradnje u lokalnim samoupravama, u čijoj nadležnosti je najveći broj nelegalnih objekata.

Takođe je uvedena zabrana prometovanja nelegalnih objekata do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja.

Kad je reč o inspekcijskom nadzoru, osam republičkih inspekcija u sastavu ministarstva izvršilo je više od 20.000 redovnih, vanrednih i kontrolnih inspekcijskih nadzora, po osnovu kojih je između ostalog doneto više od 2.000 rešenja.

Podneto je više od 950 zahteva za pokretanje prekršajnih prijava, 49 prijava za privredni prestup, kao i 29 krivičnih prijava, a pojačane su aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje firmi koje posluju legalno. U okviru saradnje sa nemačkom razvojnom bankom KfW u oblasti vodovodne infrastrukture i otpadnih voda u toku je projektovanje ili izvođenje radova na projektima ukupne vrednosti 81 milion evra u Kruševcu, Vranju, Pirotu, Kikindi, Vrbasu, Knjaževcu i Paraćinu.

U toku je realizacija projekta "Sprovođenje trajnijih rešenja za stanovanje i poboljšanje fizičke infrastrukture u romskim naseljima", a finansiran je iz grant šeme IPA 2013, ukupne vrednosti 9,5 miliona evra.

U okviru projekta, do sada je izgrađeno ili rekonstruisano 135 stanova, za blizu 700 ljudi, a među njima i više od 250 dece u romskim naseljima u Odžacima, Lebanu, Ubu, Svilajncu i Novom Pazaru.

Takođe, izrađen je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je pripreman duže od dve godine i oko kojeg je postignut širok društveni konsenzus.

U ministarstvu podsećaju da je Srbija ostvarila značajan napredak u Indeksu rodne ravnopravnosti, zauzimajući 22. mesto u Evropi, kao jedina zemlja van EU koja izrađuje ovaj indeks.

U toku je sprovođenje Nacionalne strategije i Akcionog plana za integraciju Roma i Romkinja, za koje je do sada izdvojeno 6,7 miliona evra, od toga 70 odsto iz budžeta.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.