Komšije grade novi tunel: Ulažu 57 miliona evra u Ivana VIDEO

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije grade novi tunel: Ulažu 57 miliona evra u "Ivana" VIDEO

Sarajevo -- U sedištu Javnog preduzeća "Auto-ceste FBiH" u Mostaru će biti potpisan ugovor o izgradnji tunela "Ivan" na deonici auto-puta Tarčin – Konjic.

Ugovor će potpisati Adnan Terzić, direktor JP "Auto-ceste FBiH", kao investitor i u ime izvođača radova Hamed Ramić, direktor "Euro-asfalta d. o. o" Sarajevo (BiH), Denis Lasić, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH i Munir Ramić iz kompanije "Euro-asfalt".

Vrednost ugovora za izgradnju poddeonice Tunel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivan je 57.628.570 evra, odnosno 111,5 miliona KM bez PDV-a, a biće finansiran sredstvima osiguranim kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) od 11,4 miliona evra.

Tunel Ivan je deo auto-puta na deonici Tarčin – Konjic, poddeonica Tarčin – Ivan, LOT 2. Ovaj tunel je dvocevni sa po dve trake i proći će kroz planinski prelaz Ivan Sedlo, prenosi Klix.

Ukupna dužina desne tunelske cevi je 1.721 metar, dok je leva tunelska cev duga 1.761 metar i biće pozicionirane ispod postojećeg tunela Ivan na magistralnom putu M-17.

Tunel je projektovan po novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM). Po izlasku iz tunela trasa auto-puta se privremenom saobraćajnicom spaja sa magistralnim putem M-17, koja označava kraj ove deonice. Predviđeni rok izgradnje je 30 meseci, saopštili su iz "Auto-cesta FBiH".

Preduzeće "JP Auto-ceste" objavilo je i poziv za dostavu ponuda za izgradnju auto-puta na Koridoru 5C, deonica Tarčin – Konjic, poddeonica Tarčin, a to je ulaz u tunel "Ivan", LOT 1.

Dužina ove poddeonice (ulaz u tunel Ivan) je 4,9 kilometara. Značajniji objekti na navedenoj poddeonici su most Raštelica 1, dužine 518 metara, i most Raštelica 2,dužine 609 metara.

Na poddeonici su planirana i dva odmarališta u mestu Raštelica. Gradnja ove poddeonice biće finansirana iz sredstava Evropske investicione banke (EIB) i bespovratnim grant sredstvima odobrenim od WBIF-a (sredstva EU) u visini od 11,7 miliona eura.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Potpisan ugovor o izgradnji tunela Ivan na koridoru 5c

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2019

MOSTAR - U sjedištu Javnog preduzeća "Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine" u Mostaru danas je svečano potpisan ugovor o izgradnji nove dionice autoputa na koridoru 5c.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.