Nema boljeg od kredita iz Kine

Izvor: B92, 15.Nov.2013, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema boljeg od kredita iz Kine"

Beograd -- Ministar građevinarstva Velimir Ilić pozvao je poslanike da glasaju za ugovor između Srbije i kineske Eksport-import banke o zajmu za izgradnju auto-puta E-763.

Ocenjujući da je kredit za deonicu Obrenovac-Ljig najpovoljniji i najjefitniji kredit, on je naveo da se zato mora i iskoristiti.

"Ovaj kredit je najpovoljniji u Evropi, povoljnijeg nigde nema. Ovo je trenutno najjefitniji novac na svetu i moramo ga iskoristiti i vrlo brzo uraditi ovaj posao", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ilić.

Ugovorom sa kineskom bankom predviđen je kredit u iznosu od 301 miliona dolara, kojim će biti finansirano 90 odsto ukupne vrednosti projekta.

Grejs period kredita je pet godina, a isplata 20 godina, uključujući period počeka od pet godina, dok je fiksna kamata od 2,5 odsto godišnje.

Ukupno je za gradnju te deonice planirano 333,7 miliona dolara. Srbija treba da obezbedi 10 odsto učešća u tom projektu.

Ministar Iliić je poslanicima rekao da Ibarska magistrala više ne može tehnički da izdrži saobraćaj.

"Velika je smrtnost na tom regionalnom putu, 27.000 automobila je kod Lazarevca, preko 17.000 u Preljini i tehnički je nemoguće da se odvija saobraćaj, zato dolazi do problema i zato vas molim da podržite ovaj zakon", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, čitava Srbija očekuje da se Koridor 11 uradi na vreme, da se vrlo brzo krene ka Crnoj Gori i zemlja otvori ka pomorskim putevima. Na deonici od Ljiga do Preljine, kako je naveo, radi 70 odsto radnika iz Srbije, i zaposlene su domaće firme Energoprojekt i Planum.

"Ako nemate auto-put, niste pogodni za investitore", naglasio je Ilić.

Ministar je rekao da će ti radovi uposliti domaće građevinare i putare, što će, uveren je, biti i put ka otvaranju novih radnih mesta i pokretanju privrede, a u tom kontekstu je podsetio da je juče izdao građevinsku dozvolu za izgradnju Južnog toka.

"Ove godine sam potpisao ugovore vredne tri milijarde evra i dao građevinske dozvole za te tri milijarde. Računamo da će krenuti železnica, moravski koridor i još neke investicije u visini od pet milijardi evra, koje moraju zaposliti građevinare, i to će biti zamajac za zapošljavanje i punjenje budžeta", kazao je Ilić.

On je poslanike pozvao da glasaju i za ugovor sa Marokom, kako bi se izbeglo duplo oporezivanje.

Pošto razmotre te predloge, poslanici će debatovati i o nekoliko kadrovskih odluka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Molim vas, podržite zakon. Kredit za Koridor 11 najjeftiniji"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2013

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić pozvao je danas poslanike da glasaju za ugovor između Vlade Srbije i kineske Eksport-Import banke o zajmu za izgradnju autoputa E-763, deonice Obrenovac - Ljig, ocenjujući da je to najpovoljniji i najjefitniji kredit koji bi morao da bude iskorišćen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.