Nevreme u SAD: 14 žrtava oluje Klodet, predgrađe Čikaga pogodio tornado

Izvor: VOA, 20.Jun.2021, 19:58

Nevreme u SAD: 14 žrtava oluje Klodet, predgrađe Čikaga pogodio tornado

Tropska oluja Klodet prešla je u ponedeljak sa američke obale na Atlantski okean, nakon što je izazvala obilne padavine i bujične poplave na jugoistoku zemlje. Od posledica nevremena, u Alabami je tokom vikenda preminulo najmanje 14 osoba - među kojima je i devetoro dece u lančanom sudaru Patolog okruga Batler Vejn Gorlok izjavio je da je najverovatniji uzrok nezgode proklizavanje vozila na kolovozu. Poginulo je osam devojčica mlađih od 17 godina koje su bile u autobusu jednog omladinskog ranča u Alabami. Na ranču žive "deca školskog uzrasta iz Alabame koja su bila zanemarivana ili zlostavljana u svojim porodicama", dodao je šerif. Osmoro dece koja su poginula u nesreći vraćalo se na ranč posle nedelju dana provedenih na plaži Golf Šors, na obali Meksičkog zaliva. Autobus se zapalio posle sudara.   Nesreća se dogodila oko 2:45 po lokalnom vremenu, na, za lokalce, ozglolašenoj nizbrdici koja vodi ka mostu iznad jednog rukavca. "Ovo je najgora nesreća u istoriji našeg okruga", izjavio je šerif Bond za Rojters.  Direktorka ranča u okrugu Talapusa, Kendis Gali, je spasena i hospitalizovana u Montegomeriju, ali se ne zna u kom je stanju, saopštio je Smit koji je dodao da je Gali u nesreći izgubila namanje jedno dete.  "Ovo je najveća tragedija koju sam lično doživeo", ispričao je za Asošijeted pres Majkl Smit, direktor Kampova za mlade, koji se vratio sa putovanja u drugom autobusu i nije video sam udes. "Reči ne mogu da opišu ono šta sam video", rekao je Smit na mestu nesreće koje je posetio u subotu. "Volimo ove devojčice kao sopstvenu decu." Vlasti su identifikovale još dve žrtve lančanog sudara - 29 godišnjeg Kodija Foksa i njegovu devetomjesečnu bebu Arijanu.   Za to vreme, 24-godišnji mladić i trogodišnji dečak su poginuli kada je drvo palo na njihovu kuću nadomak grada Taskalusa. Drvo se srušilo zbog snažne kiše koja je zahvatila severnu Alabamu. U Fort Pejnu, u toj saveznoj državi, poginula je 23-godišnja žena nakon što je sletela s puta u nabujali potok. Mediji prenose i da su spasilačke ekipe pronašle telo čoveka za kojeg se veruje da je pao u vodu tokom poplava u Birmingemu, u Alabami. Tornado u Čikagu Tokom noći, gusto naseljena predgrađa Čikaga pogodio je tornado. Najmanje pet osoba, među kojima je i jedna žena u kritičnom stanju, hospitalizovano je u mestu Nejpervil. Pričinjena je šteta na više od 100 domova, a oboreni su dalekovodi i drveće. Putevi su bili blokirani što je otežavalo dolazak ekipa hitne pomoći.  Nevreme je pogodilo i druge delove srednjeg zapada. U tornadu u istočnoj Ajovi oštećeno je nekoliko zgrada i oboreni dalekovodi i drveće. Obilne kiše i snažan vetar zahvatili su i Mičigen i Mizuri.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Alabama: Poginulo devet devojčica u lančanom sudaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2021

Deset osoba, među kojima je devet devojčica i jedan mlađi muškarac, poginulo je kada je na autoputu u Alabami za vreme tropske oluje Klodet došlo do lančanog sudara u kojem je učestvovalo 18 automobila...U autobusu omladinskog ranča Udruženja šerifa Alabame život su izgubili devetomesečna...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.